Hållbarhet & ESGNyhet

Pensionsmiljarder investeras i kol och olja

Publicerad
Uppdaterad

Miljarder av svenskars pensionspengar hamnar i världens största kol- och oljebolag. Det visar en granskning som Ekonomiekot har gjort.

Finwire

I slutet av 2021 hade statliga AP-fonderna aktier värda minst 22 miljarder kronor i världens 200 största kol- och oljebolag, visar genomgången. Året innan rörde det sig om 15 miljarder kronor.

Det är stora skillnader mellan fonderna. Första och Andra AP-fonden har nästan helt gjort sig av med innehav i fossila bolag och Tredje AP-fonden står still på drygt två miljarder kronor i fossila bolag. Fjärde och Sjunde AP-fonden har aktier värda över fyra respektive 15 miljarder kronor i kol och oljebolag – och för båda fonderna är det en ökning med miljardbelopp jämfört med 2020.

Enligt Fjärde och Sjunde AP-fonden beror ökningen på att aktierna gått upp i värde, inte för att man har investerat mer. Men bägge fonderna har också köpt fler aktier i vissa fossila bolag under 2021, uppger Ekot.

Annons

– Vi måste kunna genomföra en omställning med någon form av ekonomisk tillväxt. De här bolagen har tagit till sig det och har ambitiösa klimatmål och gör stora investeringar i förnyelsebar energi. Vi tycker att de här bolagen är en del av problemet men också en del av lösningen på problemet, och så länge det förhåller sig på det sättet kan de vara i vår portfölj, säger Fjärde AP-fondens vd Niklas Ekvall.

Annons