Finans Nyhet

Peak Six-vd:n sadlade om till stresskonsult

Publicerad

<pufftextlänk>Jörgen Lerjestad var vd för it-konsultföretaget Peak Six som fick mycket uppmärksamhet för sex år sedan eftersom alla anställda bara arbetade sex timmar per dag. </pufftextlänk>Konceptet höll inte. Men Lerjestad tror fortfarande på den omtvistade arbetstidsförkortningen.

Vad hände med Peak Six?

– I samband med att Peak Six fick en del uppmärksamhet, började jag ägna mig mer åt att arbeta som föreläsare och konsult. Jag föreläste om vårt sätt att arbeta och om hur man kan minska stressen i arbetet. Sommaren 2000 gick Peak Six samman med reklambyrån Grönberg Partner. 2002 lades verksamheten ned, säger Jörgen Lerjestad, organisationskonsult, hypnoterapeut och aktuell som författare till boken ”Stress = Rädsla”.

Fungerade det inte att bara arbeta sex timmar per dag när man var it-konsult?

Annons

– Jo, det fungerar absolut. Flera studier visar att man presterar mer och mår mycket bättre. I fallet med Peak Six var det tyvärr bara jag som blev lite lurad. Från början var det meningen att, Peak Six Communication, som det sammanslagna företaget hette, skulle fortsätta i samma anda som tidigare. Istället övergav man den gamla filosofin och satsade mer på något som kallades ”fri tid under ansvar”. Ledningen på företaget var bra på reklam men kanske inte lika bra på it. Det enda som blev kvar av företaget för min del var skulder på en och en halv miljon kronor.

En dålig fusion och skulder i bagaget. Ville du inte stämma dem som tog över bolaget?

– Det var en tuff tid men jag såg ingen vinst med att processa. Jag arbetar nu med något som är mycket roligt. Att processa innebär bara fokus på en konflikt och stoppar mig att fokusera på det nya.

Annons

Du var både organisationskonsult, läste till hypnoterapeut och skrev en bok. Blev du stressad?

– Nej, jag var i mitt esse!

Nyligen slutade Kiruna kommun sin satsning på sex timmars arbetsdag, efter 16 år. Anledningen var att det blev för dyrt och krångligt. Personalen blev också stressade av att de inte hann med alla arbetsuppgifter.

Annons

Men du tror fortfarande på sex timmars arbetsdag?

– När man inför sex timmars arbetsdag är det viktigt att förbereda personalen. Personalen måste vara med i själva genomförandet och verksamheten anpassas.

I boken ”Stress = Rädsla” skriver du att stress alltid är något negativt. Det finns inget som heter positiv stress. Vad menar du med det?

– Stressen är en negativ process och en reaktion som pågår i kroppen. Stresspåslaget i sig gör att man ska klara smärta bättre. Det innebär att hjärnan stänger av funktioner som inte är viktiga. Styrka och aggressivitet prioriteras. Man blir rädd att inte klara situationen. Vissa säger att lite stress är bara bra. Men det stämmer inte. Istället försämras minnet och man blir trött. Ett tydligt exempel på detta är när man skriver en tenta. Mitt under tentan kan personer helt plötsligt glömma saker. När tentan väl är över får man helt plötsligt tillgång till delar av hjärnan som tidigare stängts av under stressen. Att bli exalterad och upprymd över att ha mycket att göra är något helt annat.

De som säger att så kallade adrenalinkickar, som kommer i samband med stressen, hjälper dem har alltså helt fel?

– Det är sant att vissa behöver ett stresspåslag för att få något gjort men det är inte bra för kroppen. Du försämrar egentligen bara kroppens sätt att lösa uppgiften. Du kan få oanade krafter under en kort stund för att lösa en kroppsuppgift, men i längden är stresspåslaget nedbrytande.

En del brukar säga, att om du vill få något gjort ska du tala med dem som har mycket att göra. Kan det stämma?

– Jo det kan det. Man kan få många saker gjorda när man har mycket att göra, utan att bli stressad.

Hur ska vi göra för att må bättre när vi arbetar?

– Först och främst måste man försöka ta hand om sin egen stress. I företaget måste man se till att det finns bra normer och värderingar. Personalen ska inte vara rädda för att inte bli omtyckta. Känner man stress finns det alltid en bakomliggande rädsla för något och det är inte bra.

Annons