Över 300 000 villaägare planerar att investera i solpaneler – ökning med 70 procent

Taggar i artikeln

Elkrisen
Publicerad
Uppdaterad

17 procent av Sveriges husägare vill installera solpaneler under det kommande året. Det är en ökning med hela 70 procent jämfört med 2021.

Realtid.se

I takt med att elpriserna stiger börjar allt fler svenskar titta på lösningar för att sänka sina el- och energikostnader. Det har gjort att intresset för solceller har fortsatt att öka. Hela 300 000 av de tillfrågade villaägarna säger nu att de planerar att installera solceller det kommande året. Det visar en ny undersökning från Kantar Sifo på uppdrag av Ecster.

− De senaste åren har utbyggnaden av solkraft ökat kraftigt, vilket syns runt om i landet där både villatak, företagsbyggnader och åkermark täcks med solceller. Resultatet i undersökningen speglar den efterfrågan vi idag har bland säljföretag i branschen kring möjlighet att erbjuda finansiering. Att finansiering erbjuds direkt i samband med köpet innebär att fler har möjlighet att ta steget att konvertera till mer långsiktigt hållbara energikällor, säger Anna Parmström Kommunikations- och hållbarhetchef Ecster i en skriftlig kommentar.

Ecster är en del av Handelsbankenkoncernen.

Annons

Realtid har tidigare skrivit om rusningen efter solceller och att väntetiderna idag är långa för att ens få leveransen.

– Vi för ingen egen statistik över väntetider, däremot hör vi ofta av medlemsföretagen att väntetiden är cirka ett halvår idag. Situationen förvärras av att vi har för få elektriker i Sverige. Staten borde göra en stor satsning så att det finns fler gymnasieplatser i elektrikerprogrammet. Vi behöver också fler personer som gått kurs i taksäkerhet, eftersom man inte ska arbeta på tak utan korrekt utbildning i fallskydd, med mera, sa Anna Werner, vd för Svensk Solenergi, till Realtid i augusti.

Undersökningen visar att 90 procent av de tillfrågade vill installera solceller för att få en bättre ekonomi och minska sina elkostnader med hjälp av solenergi. 29 procent ser också att solceller kan öka värdet på huset som en anledning till att installera solceller.

Annons

Bland de villaägare som uppger att de inte planerar att installera solceller uppger hälften (49 procent) att den initiala kostnaden är för dyr, och nära en fjärdedel (23 procent) uppger att det är en för lång återbetalningstid. 11 procent svarar att de redan har solceller, 10 procent uppger att bidraget från staten är för lågt.

Om undersökningen

Undersökningen genomfördes i Kantar Sifos webbpanel under perioden 5–8 oktober 2022. Totalt intervjuades 1045 personer i åldern 18–79 år.

Annons

 

 

Annons