Finans Nyhet

Östermalms dyraste vindsvåning till salu

Publicerad
Uppdaterad

Utropspriset ligger på 58 miljoner kronor. ”Om någon verkligen vill ha en stor våning kan man nu få chansen till det”, säger mäklaren Siv Kraft.

Sara Johansson

Två stora våningar på Östermalm i Stockholm utannonseras av mäklaren Siv Kraft. Den dyraste ligger på 58 miljoner kronor i utropspris samt en månadshyra på 15.000 kronor. Den ligger vid hörnet av Engelbrektsgatan/Östermalmsgatan i ett stenhus från 1898.

– Att priset är högt handlar om att den är stor. När jag har räknat och satt priset så har jag tagit hänsyn till att det också finns en större takaltan. Den är också speciell med sina raka väggar och så har man bra utsikt och ett fint läge, säger mäklaren och vd:n Siv Kraft, som även är grundaren av mäklarfirman med samma namn.

Våningen har en boarea om 450 kvadratmeter och en panorama-altan om 100 kvadratmeter.

Annons

Då Realtid.se når Siv Kraft på måndagsefterrmiddagen har hon precis anlänt till kontoret och inte hunnit kolla sin mejl eller talat med någon kollega. Hon berättar dock vilka hon tror kommer höra av sig.

– Jag tror att det är någon som behöver stort eller vill ha stort. Man kanske har många barn eller mycket vänner. Det är även dem som inte vill bo i hus utan inne i stan. Vill man inte bo i hus så finns det inte så mångavåningar, säger hon.

Men hur många finns det som kan och vill spendera 58 miljoner på ett boende?

Annons

– Jag tror inte att de är många, men de finns. Det säljs i alla fall hus i den prisklassen och storleksordningen.

Då hon analyserar vem den potentiella köparen kan vara tror hon att kunden inte bor i Sverige och nu vill flytta hem och att det säkert är en upptagen person.

Mäklarbyrån SivKraft har funnits sedan 1993 och nischar sig på just den här sortens våningar. Det vill säga en stor vind som man bygger om där även kunden får vara med och påverka ombyggnationen. SivKraft säljer bara bostadsrätter i Stockholms innerstad och 90 procent är vindar. Förra året sålde mäklarbyrån våningar för totalt 620 miljoner kronor.

Annons

Det är byggherren Ioannis Papadopoulus som har köpt råvinden av bostadsrättsföreningen i huset för att bygga om och sälja den. Siv Kraft berättar att detta är den dyraste våningen mäklarbyrån någonsin har haft.

– Om man tänker sig råvindar på de flesta hus är råvinden oftast bara 200 kvadratmeter. Det är sällan så att huset är så pass stort att man kan få ut så här många kvadratmetrar.

Samtidigt annonserar byrån ut en annan vindsvåning på Östermalm för 55.880.000 kronor. Att våningarna är ute till försäljning samtidigt handlar mestadels om slumpen, enligt Siv Kraft.

– Om man hittar något så vill man antagligen bygga om. Då kan det vara en vits att köpa en vind under produktion där man kan vara med redan från början, säger Siv Kraft.

Hon berättar att objekten har olika säljare, byggare och arkitekter, men grundidén är densamma. Köparen får vara med och skapa sin egen drömvåning.

Har ni tidigare haft någon som ringt och frågat efter liknande objekt?

– Ja, det har vi haft.

Har ni lyckats förmedla ett objekt till den personen?

– Nej, det har vi tyvärr inte gjort eftersom vi då inte hade något tillräckligt stort.

Har ni kontaktat den personen nu?

– Ja, det har vi, men jag har inte fått något svar ännu.

Siv Kraft hoppas att köparen även är intresserad av att göra något extra med våningen. Om våningarna inte går att sälja kommer de att delas och bli mindre våningar.

Mäklarbyrån Siv Kraft

• Omsatte 12,6 miljoner under 2010, vilket var mer än en fördubbling jämfört med året innan.

• Resultatet landade på cirka 2,4 miljoner kronor efter skatt.

Annons