Finans Nyhet

Operatörer lobbar mot Google och Apple

Publicerad

Vill samordna försvaret mot Android och Iphone.

Sedan samarbetet kring operativsystemet Symbian bröt samman i november – bara Nokia framhärdar – riskerar alla utom Apple och Google att slås ut. Kvar blir ett oligopol med bara två alternativ: Android och iOS.

Den dystopin målar några av Europas största telekomoperatörer upp.

Direktörer från mobiljättarna Vodafone, Telefónica, Telecom Italia, France Telecom och Deutsche Telecom träffades i Paris i oktober för att skriva brev till EU-kommissionens telekommissionär Neelie Kroes.

Annons

De vågade inte nämna Google och Apple vid namn, utan nöjde sig med att understryka vikten av fungerande konkurrens på en fri marknad, särskilt för smartphones.

Nu visar det sig att direktörerna satt upp en egen ”expertpanel” som ska granska hur somliga uppför sig när det gäller att tillskansa sig konkurrensfördelar. Det skriver Financial Times. Några svenska telekomdirektörer fanns inte på plats i Paris och finns heller inte med i den nybildade lobbygruppen.

Problemet är bara att samarbetet i sig kan vara just en sådan ojuste metod – för att inte säga kartell.

Annons

Operatörerna har redan avgörande inflytande över vilka mobiltelefoner och därmed vilka operativsystem som återförsäljarna säljer genom subventioner. Konsumenter som binder sig för flera år får telefonen gratis.

Annons