Finans Nyhet

Oljepriset hotar världsekonomin

Publicerad

Priset närmar sig 100 dollar per fat och nu varnar IEA för en ny finanskris. ”Det är en fara för världsekonomin”.

Realtid.se

International Energy Agency rapporterar att importkostnaderna för olja för OECD-länderna har ökat kraftigt. Från drygt 200 miljarder dollar till 790 miljarder dollar i slutet av 2010, rapporterar Financial Times.

– Oljepriserna är en fara för världsekonomin, säger Fatih Birol, chefsanalytiker på IEA.

– Kostnaderna för oljeimporten är ett hot mot den ekonomiska återhämtningen. Det här är en väckarklocka för de oljekonsumerande länderna och för oljeproducenterna.

Annons

I måndags var det första gången på 27 månader som priset nådde 95 dollar per fat och priserna klättrar stadigt uppåt. OECD-länderna står för 65 procent av världens oljeimport.

– Oljeproducenter behöver klienter med stabila ekonomier men de här priserna kommer göra dem sjuka för eller senare. Det innebär att behovet av att importera olja minskar, säger Fatih Birol

Han vill att oljeländerna inom OPEC ökar sin produktion. Men Saudiarabiens oljemininister Ali Naimi har flera gånger upprepat att något sådant inte är planera.

Annons

Enligt IEA måste länderna göra sig av med oljeberoendet och kraftigt minska användandet till framför allt transportmedel.

Idag är kostnaden för EU:s oljeimport lika stor som de kombinerade budgetunderskotten för Grekland och Portugal, drygt 70 miljarder dollar.

USA:s kostnader har ökat till 72 miljarder dollar. Japan importerar sin energi till 99 procent (olja, gas och kol) och har också problem.

Annons

U-länder har sett sin kostnad öka med 27 miljarder dollar, det innebär en förlust på en procent av ett lands BNP.

Värdet på den olja som respektive land importerar per år i förhållande till BNP ligger farligt nära nivåerna under finanskrisen 2008.

– Det här är allvarliga siffror. 2010 ringde de första alarmklockorna och 2011:s prisnivåer kan leda oss tillbaka till samma finanskristider som under 2008, säger Fatih Birol.

Annons