Finans Nyhet

Oljan räddade Wall Street

Publicerad

Oron för inflation lades sig som ett tjockt regnmoln över börserna i New York under merparten av torsdagen. Men nedgången bromsades av ett kraftigt sjunkande oljepris som gav storindustrin en välbehövlig knuff i rätt riktning.

Inflationen var en av två huvudaktörer på Wall Street under torsdagens handel. Inflationsoron ökade sedan nya siffror visat en kraftig ökning av importen, den största på närmare 15 år. Den amerikanska centralbanken Federal Reserve (Fed) förväntas nu fortsätta med sina räntehöjningar.

Dow Jones industriindex slutade oförändrat på 10.216,6 efter att ha legat på minus under merparten av dagen. Samma gällde Nasdaq kompositindex, som återhämtade sig innan stängning och steg med 0,5 procent till 2.047,2.

McDonald’s gjorde sitt för att begränsa de tidiga förlusterna på Dow Jones. Onsdagens preliminära kvartalsrapport från världens största snabbmatskedja överträffade alla förväntningar, och på torsdagen steg aktien med 0,5 procent.

Annons

De stora förlorarna var oljebolagen. En rapport från den amerikanska regeringen om att lagren på råolja steg med en miljon fat förra veckan tyngde hela energisektorn och drog ned priset på en oljetermin för leverans i november med över en dollar på Nymex-börsen. Exxon Mobil backade med 1,3 procent och Chevron med 2,3 procent.

Apple återhämtade från onsdagens nedgång som följde på besvikelsen över den svaga försäljningen av dator- och elektroniktillverkarens Ipod-spelare. Aktien steg med 9,1 procent och bidrog kraftigt till att Nasdaq höll näsan ovanför vattnet.

Mobiltillverkaren Ericsson bröt den nedåtgående trenden från tidigare i veckan och steg med 0,8 procent jämfört med stängning i Stockholm. Astra Zeneca steg med 0,1 procent.

Annons

TT

Annons