Finans Nyhet

Olja och spel hetast på börsen

Publicerad

IT blir kallare och kallare. I stället är det papper, energi och fastigheter som tar sig upp på Attract 40 från årsskiftet. Och spelbolaget Unibet ramlar in, bara ett halvår efter börsnoteringen. ”Spel ligger i tiden” säger vd Pontus Lesse.

Från årsskiftet faller 13 bolag bort från Attract 40, Stockholmsbörsens O-listas 47 mest omsatta företag. 13 nya kommer till. På A-listans Mest Omsatta sker inga förändringar.

Inför varje halvårsskifte genomför börsen en revision av de båda ”topplistorna” så att de verkligen ska spegla de bolag som varit mest intressanta för investerarna under det gångna halvåret respektive året.

– IT-bolagens vikt fortsätter minska på Attract 40. Det gäller både rent kapitalmässigt som i antal bolag, säger Frank Teneberg, försäljningsansvarig på Stocksholmsbörsen.

Annons

– För fyra år sedan när vi startade den här listan var det ju bara IT-bolag på den.

IT har i och för sig blivit lite hetare igen det senaste året. Men de bolag vars aktier är högt omsatta är fortfarande för små för att ta sig upp på Attract 40, enligt Frank Teneberg. För att platsa på listan måste bolagen också ha en omsättning på mer än 0,5 miljarder om året.

De bolag som faller bort från Attract 40-listan är Anoto Group, Avanza, Framfab, Icon, IFS, Kaupthing, Klövern, Maxim Pharmaceutical, Munters, Nobia, Nordnet, Orc Software och Switchcore.

Annons

Nya bolag på listan blir från januari Axis, Biacore International, Capona, Concordia Maritime, Millicom International Cellular, Note, Pricer, Protect Data, Saab, Skanditek Industriförvaltning, Sweco, Unibet Group och Vostok Nafta.

Det märks tydligt på vad som varit ”hett” under 2004. Det höga oljepriset har till exempel knuffat in Lundinföretaget Vostok Nafta på listan.

Och spelföretaget Unibet tar sig in, trots att det bara är ett halvår sedan noteringen på Stockholmsbörsen.

Annons

– Det är jättekul, säger Unibets vd Pontus Lesse.

Till en del beror det på att det varit ont om (lyckade) nynoteringar på sistone, tror han. Och till en del på att det går mycket bra för företaget.

– Sedan ligger det i tiden, med spel. Vi är i underhållningsbranschen egentligen, inte spelbranschen. Sport på tv blir bara större och större, och spelbranschen växer som ett komplement.

För Unibet är det hur som helst en skön bekräftelse att hamna på Attract 40.

– Det ska vara handel i aktien om man är ett bolag på börsen, annars kanske man inte ska vara där. Det här bekräftar att vi gjorde rätt. Vi är inte en dagslända.

Annons