Finans Nyhet

Ölbaronen ryter till

Publicerad

Enligt Jens Spendrup är regeringens trixande med ölpriser bara ett billigt knep för att undvika en angelägen debatt.

I alkoholinförselutredningen föreslås inte någon ölskattesänkning, trots att utredningen själv tydligt visar att ölet är det stora införselproblemet. Under de första sex månaderna i år smugglades det in

45,6 miljoner liter öl, vilket ska jämföras med 5,4 miljoner liter vin och sprit. Som motivering hänvisade utredaren till mycket tveksamma prisjämförelser mellan Sverige och Tyskland, i syfte att tona ner de stora skatteskillnaderna och lägga ansvaret för prisskillnaderna på de svenska bryggerierna. I verkligheten utgör bryggeriernas priser i Sverige endast 19-36 procent av konsumentpriset, resterande del är ölskatt, moms, Systembolagets påslag samt pant. I Tyskland är bryggeriernas andel av konsumentpriset omkring 60 procent.

– Om man enbart tar en artikel och jämför mellan olika länder kan man bevisa precis det man vill. Det är direkt oseriöst när en statlig utredning börjar ägna sig åt propaganda på det här sättet. Den artikel som visades på presskonferensen där utredningen presenterades, en 33 cl burk Carlsberg Sort guld, är en liten artikel i Sverige och därför är den tveksam som jämförelseobjekt. I Sverige säljs merparten av ölet i 50 cl burkar medan det i Tyskland nästan bara säljs i returflaskor och i 33 cl burkar. I verkligheten ser bilden helt annorlunda ut än den som utredaren felaktigt försökte ge sken av, säger Jens Spendrup, ordförande i Svenska Bryggareföreningen.

Annons

Annons