Finans Nyhet

Ökad konkurrens Google–Windows

Publicerad
Uppdaterad

I dag lanserar Google sin uppdatering av Google Desktop. Med nya funktioner är Google Desktop 2 en del av slaget om din skärm. Och liknar på flera punkter Microsofts kommande operativsystem Windows Vista.

Olle Blomkvist

Med Google Desktop 2 försöker Google ta över Windows roll i din dator. Med ett extra fönster, Sidebar, får användaren en lista på de senaste använda programmen och dokumenten och når dem via ett klick. Sidebar visar också aktiekurser, väderleksrapport och ditt personliga urval av nyhetsrubriker som uppdateras via RSS.

– För nybörjare är det väldigt enkelt, de behöver inte ens veta vad en RSS-feed är, säger Nikhil Bhatla, produktansvarig för Google Desktop, till AP. Medan mer avancerade användare kan finjustera urvalet av information i Sidebar.

Googles uppdatering ger också en enkel åtkomst till mejl från flera mejlkonton och utökade sökmöjligheter av den egna hårddisken.

Annons

För andra programutvecklare blir det möjligt att utveckla insticksprogram till Sidebar. En möjlighet som kan ge Google ett försprång jämfört med Microsofts kommande operativsystem Windows Vista, som lanseras nästa år.

Funktioner i Sidebar är lätt att slå av och på. Den kritiserade funktionen i förra versionen, där lösenord och kontokortsnummer kunde bli indexerade, är nu lätt att stänga av.

Företagsversionen Google Desktop Search for Enterprise har genom samarbetet med IBM en funktion som också indexerar e-post i Lotus Notes.

Annons

Google Desktop 2 fungerar på PC med Windows XP och Windows 2000, men inte i Mac OS. Desktop 2 är än så länge en beta-version och kan laddas ned gratis från Googles webbplats. Sidebar i Desktop 2 liknar Apples Widgets i Mac OS X.

Annons