Finans Nyhet

Nytt medel mot levercancer

Publicerad

Ett nytt läkemedel mot svårbehandlad levercancer testas. Planen är att medlet, som utvecklas av Bayer Healthcare, ska lanseras på marknaden redan i september.

Bayer Healthcare inleder en global fas III-studie med ett nytt läkemedel mot levercancer. Medlet heter Nexavar och är det första cancerläkemedel som blockerar tillväxten av tumörcellersamtidigt som den hämmar tillväxten av nya blodkärl till och i tumören.

I en fas II-studie på patienter med avancerad levercancer visade Nexavar mycket goda resultat enligt företaget. Hos 43 procent av patienterna som behandlades med Nexavar stabiliserades sjukdomen i minst fyra månader och hos ytterligare nio procent av patienterna minskade tumören i storlek. En viktig fördel med medlet är att det ges i tablettform.

– Vi hoppas att den amerikanska läkemedelsmyndigheten godkänner Nexavar för registrering i USA september i år, och förhoppningen är att medlet godkänns för försäljning inom EU under första kvartalet 2006, säger Susanna Frick vid Bayer HealthCares huvudkontor i Sverige.

Annons

Aktien, som är noterad på Frankfurt-börsen, steg med 1,39 procent till 26,5 euro under morgonen efter beskedet. I Sverige har företaget 120 anställda.

Annons