Finans Nyhet

Nytt krav på Commerzbank – 5 miljarder euro

Publicerad

Den tyska banken får närapå fördubblade kapitaltäckningskrav från den europeiska banktillsynsmyndigheten, EBA.

Realtid.se

De nya kraven säger att banken ska ha en kärnprimärkapitalrelation på 9 procent från och med mitten av 2012. Allt enligt insatta källor till Reuters.

5 miljarder euro är en rejäl ökning jämfört med tidigare beräknade 2,9 miljarder euro. Bankens situation har inte direkt underlättats av den nettoförlust på 700 miljoner euro som man redovisade under det tredje kvartalet i år. Men enligt källor inom myndighetsvärlden har EBA gått för långt i sina krav.

Reuters menar också att en kraftig ökning av kapitalkraven skulle sätta hård press på bankens vd Martin Blessing som vände sig till staten vid den förra finanskrisen, men denna gång jobbat hårt för att täcka gapet utan att vända sig till staten för att be om hjälp.

Annons

Ska banken lyckas med sina ansträngningar måste man skära kraftigt bland riskfyllda tillgångar för att på så sätt frigöra kapital, menar Reuters källor.

Commerzbank har redan meddelat att man tänker begränsa sin utlåning gentemot och små- och medelstora företag på sina viktigaste marknader Tyskland och Polen. Man har även offentliggjort att man inte tänker gå in med några pengar i nystartade bolag.

Enligt Reuters källor har Commerzbank drastiskt fått dra in lån till tyska förbundsstater och samhällen för att kunna nå målet på 5 miljarder euro.

Annons

Annons