Finans Nyhet

Nya vittnen mot tobaksbolagen

Publicerad

Tobaksbolag anklagas för att ha blandat ammoniak i tobaken för att höja beroendet hos rökarna. Smakar bättre så, hävdar försvaret.

Nya vittnesmål stärkte på torsdagen den amerikanska statens stämning av tobaksbolagen. Före detta livsmedelsinspektören på Food and Drug Administration David Kessler vittnade om att tobaksbolagen manipulerat nikotinhalten och blandat i ammoniak för att göra cigaretterna så beroendeframkallande som möjligt.

Påståendet tillbakavisas bestämt av tobaksbolagen.

– Att en del cigarettillverkare blandat i ammoniak i cigaretterna beror enbart på att de velat förhöja kvalitén och smaken, säger försvarsadvokaten William Newbold, som representerar Lorillard Tobacco Co.

Annons

Åklagarsidan hävdar att tobaksbolagen mörkat skadeverkningarna av rökning och nikotinets beroendeframkallande effekt. Staten kräver bolagen på 280 miljoner dollar (se tidigare artikel).

Den amerikanska staten anklagar även tobaksbolagen för att fortfarande marknadsföra sig mot tonåringar och för att de förnekar att andrahandsrökning är hälsovådligt, trots vetenskapliga bevis.

– Bolagen har bara förändrat inställning på ytan, och endast som en reaktion på denna och tidigare stämningar. Dessutom är förändringarna för små och kommer för sent, säger biträdande åklagare Matt Zabel till den amerikanska nyhetsbyrån AP.

Annons

Annons