Nya EU-krav utmaning för hela ESG-branschen

Taggar i artikeln

ESG EU
Nya EU-krav utmaning för hela ESG-branschenNya EU-krav utmaning för hela ESG-branschen
Publicerad
Uppdaterad

Efter år av ohämmad tillväxt kommer leverantörerna av ESG-betyg snart att behöva anpassa sina verksamhet för att följa nya regler eller så får de räkna med saftiga böter om de inte uppfyller kraven. Detta enligt ett utkast till dokument som Bloomberg News har tagit del av.

Realtid.se

Lagförslaget som kommer att läggas fram av EU-kommissionen nästa vecka innebär att leverantörer av ESG-betyg som också erbjuder andra finansiella tjänster kommer att tvingas hålla dessa företag åtskilda för att undvika intressekonflikter. Affärsområden som kan utgöra en sådan intressekonflikt inkluderar konsulttjänster, utfärdande och försäljning av kreditbetyg eller utveckling av riktmärken, enligt dokumentet. Det rapporterar Bloomberg.

De nya reglerna innebär en enorm förändring för en bransch som har utvecklats med kraft under de senaste åren, och vars poäng har varit avgörande för att ta in kapital till investeringar.

Förslaget, som ska förhandlas fram av Europaparlamentet och EU:s medlemsländer, får konsekvenser för företag som till exempel Moody’s, MSCI, och S&P Global som alla erbjuder ESG-betyg i kombination med andra tjänster.

Annons

Sasja Beslik är en av många som har varit kritisk mot ESG-betygen:

”De nuvarande ESG-betygen, som tillhandahålls av ett antal företag runt om i världen, skadar själva avsikten med ESG-investeringar. Varför? Jo, för dagens ESG-betyg säger ingenting om hur hållbar affärsmodellen för ett företag är, eller om hur hållbara dess produkter och tjänster är. Det enda de säger till dig är om företaget kryssat i rutorna för att rapportera om sitt eget företags beteende. Det finns ingen koppling, och jag menar det, ingen koppling mellan ett företags strategi för företagstillväxt och deras hållbarhetsbetyg,” skrev han i en krönika på Realtid i december förra året.

Tidslinjen för att anta förslaget är planerat till juni nästa år.

Annons

Leverantörer av ESG-betyg kan få böter på upp till 10 procent av den totala årliga nettointäkten om de bryter mot de nya reglerna, enligt förslaget. European Securities and Markets Authority skulle också kunna upphäva auktorisationen att ge kreditbetyg. Den nya lagstiftningen kommer sannolikt att träda i kraft under andra halvåret 2024, enligt utkastet.

Leverantörer måste vara auktoriserade av European Securities and Markets Authority för att verka i EU. Förslaget utesluter ESG-betyg som utformats av banker och andra finansmarknadsaktörer avsedda endast för internt bruk.

Annons