Nya ESG-direktiv från EU tvingar företag att genomlysa sina värdekedjor

Taggar i artikeln

ESG ESG-dagen Parul Sharma
Människorättsjuristen och ESG-experten Parul Sharma. Foto: Anders FrickMänniskorättsjuristen och ESG-experten Parul Sharma. Foto: Anders Frick
”Äntligen går vi från det här frivilliga och lite flummiga där alla vill stå på fotbollsplanen men spela utifrån sina egna regler. Istället går vi mot ett fält där alla måste spela utifrån samma regler”, säger människorättsjuristen och ESG-experten Parul Sharma. Foto: Anders Frick
Publicerad
Uppdaterad

Nya ESG-direktiv från EU gör att vi kommer att gå från uppförandekoder till kontraktsvillkor – främst med fokus på värdekedjor. Och det gör att företag behöver arbeta på ett helt annat sätt än tidigare. Det säger människorättsjuristen och ESG-experten Parul Sharma till Realtid.

Anders Frick

 

Nya EU-direktiv på ESG-området gör att företag framöver väldigt noggrant behöver genomlysa sina värdekedjor – annars väntar böter. Det är beskedet från Parul Sharma, ordförande i Amnesty International Sweden och vd för The Academy for Human Rights in Business.

Annons

– Riv sönder era uppförandekoder, involvera era affärsjurister, inköpsavdelningar och upphandlingsavdelningar. Det är där ni behöver lägga ert hållbarhetskrut nu om ni är ett storbolag som handlar från så kallade högriskländer, säger Parul Sharma.

Hon har tidigare anmält de svenska AP-fonderna till FN, och oroar sig för att företag överdriver sin roll när det gäller klimat och hållbarhet. 

– Vi gjorde ett stickprov mellan 2020 och 2022 för att se hur svenska företag satsar och då visade det sig att majoriteten av de 85 storbolag som vi tittade fokuserat på sina kommunikations- och PR-avdelningar när man istället behöver fokusera på sina inköpsavdelningar, säger hon.

Annons

Samtidigt ser hon optimistiskt på framtiden:

– Äntligen går vi från det här frivilliga och lite flummiga där alla vill stå på fotbollsplanen men spela utifrån sina egna regler. Istället går vi mot ett fält där alla måste spela utifrån samma regler. Det är ytterst positivt, för då kan vi jämföra data på ett mycket mer ärligare, bättre och vettigare sätt, och det gör vi för planetens och mänsklighetens överlevnad, säger Parul Sharma.

Se hela intervjun med Parul Sharma i Realtid-TV!

Annons

 

Annons