Finans Nyhet

Nya bollar för AIK

Publicerad

Solen har återvänt till Stockholms norra förort Solna när AIK åter är i Allsvenskan. I en exklusiv intervju i Realtid.se ger ordförande Per Bystedt och tillträdande vd Charlie Granfelt sina syner på klubbens förutsättningar i framtiden.

Realtid.se

Budgetplaneringen inför nästa säsong tar fart i dag sedan det blev klart att AIK kan lägga undan Superettan och förbereda sig för Allsvenskan nästa säsong.

– Det betyder jättemycket. Vi hade klarat att vara i Superettan i både två och tre år till. Men det blir väldigt stor skillnad nu både när det gäller sponsor- och mediepengar och publikintäkter, säger AIK:s styrelseordförande Per Bystedt.

AIK Fotboll har en historia av dålig ekonomi. Förra årets resultat låg på minus 12 miljoner kronor. Och 2005 räknas sluta på omkring minus 7 miljoner kronor. I en lägesrapport skriver styrelsen att nästa år kan innebära att bolaget visar svarta siffror.

Annons

– Vi har dragit ned kostnader ordentligt inför det här året, blivit mer effektiva och det är en bra struktur inför allsvenskan, berättar Per Bystedt, styrelseordförande i AIK Fotboll.

Framför allt är det personalkostnaderna som minskats.

– Men vi har även flyttat ihop med den ursprungliga föreningens kansli. Vi har sparat på allt.

Annons

Träningsanläggningen Karlberg har avyttrats i en så kallad sell-lease-back-affär. Något som enligt Per Bystedt gav ”ett par miljoner netto”.

Besparingsarbetet leddes av den före detta ekonomichefen Mats Björeskog och Café Opera-ägaren Sandro Cattenacci.

– Det var ett svårt arbete men de skötte det bra, säger Per Bystedt.

Annons

Är besparingsarbetet slutfört?

– Det slutförs väl aldrig i ett bra företag, men just det här är slutfört med en ny organisation och kostnadsstruktur

Sandro Cattenacci har sedan dess sålt vidare sitt innehav till Per Bystedt,

Den 24 oktober är det bolagsstämma för AIK Fotboll och då kommer de omkring 4.000 aktieägarna bestämma om det kommer bli en nyemission eller inte. Dessförinnan kommer en tertialrapport i mitten av oktober.

Per Bystedts innehav i AIK är 17 procent, och säger de övriga aktieägarna också ja till en nyemission är han öppen för att skjuta till mer pengar.

– Jag kommer att teckna min andel av företrädesemissionen. Däremot har jag ännu inte tagit ställning till om jag ska teckna mig för mer än pro-rata-andel. Men finns det andra intresserade så tänker jag inte tränga mig före, säger han.

I november tillträder sedan den nye vd:n Charlie Granfelt.

– Det känns fantastiskt bra. Vi har fått vansinnigt många bra ansökningar och det stärker självförtroendet. Charlies var en bland dessa och besitter en blandning av kompetenser och egenskaper som passar för det här jobbet.

38-årige Charlie Granfelt kommer närmast från norska industrikoncernen Kverneland. Han är utbildad vid London School of Economics och har under flera år arbetat internationellt i Electrolux-koncernen.

Blir ditt jobb lättare nu när en allsvensk plats är säkrad?

– Lättare vet jag inte, men säkert roligare. När jag bestämde mig för att ta jobbet så var förhoppningen att AIK skulle gå upp, och nu blir det så, säger Charlie Granfelt till Realtid.se

Men det var ingen förutsättning för att du skulle ta jobbet?

– Nej, det var det inte. Hade vi snubblat på målsnöret hade jag ändå tagit jobbet.

Charlie Granfelt säger till Realtid.se att han hoppas kunna kanalisera nya inkomstkanaler för AIK Fotboll.

– Souvenirförsäljningen är en del som jag hoppas förbättra.

Mer detaljerad information än så varken kan eller vill han ge i dagsläget.

På frågan vad han har för visioner för klubben svarar Charlie Granfelt att klubben nästa år ska etablera sig som en allsvensk klubb. På fotbollsspråk betyder det att de ska undvika att åka ur Allsvenskan igen.

– Längre fram ser jag att AIK återtar den positionen de hade i slutet av 90-talet som en toppklubb i svensk fotboll. Men det är på ett femårsperspektiv, säger han.

Charlie Granfelt som är uppväxt i Täby, norr om Stockholm, har varit AIK:are sedan barnsben.

– Att det blev AIK för mig berodde på att min granne hade en morbror som brukade spela fotboll med oss. Han var en fanatisk AIK:are. Det smittade av sig och har bara utvecklats mer och mer.

Emilie Westholm

emilie.westholm@realtid.se

Petter Brunnberg

petter.brunnberg@realtid.se

Annons