Finans Nyhet

Ny vd för Svenskt Näringsliv

Publicerad

Urban Bäckström har utsetts till ny vd för Svenskt Näringsliv, bekräftar organisationen i ett pressmeddelande.

Förre riksbankschefen Urban Bäckström är i dag chef för Skandia Liv.

”Vi är glada över att i Urban Bäckström få en mycket erfaren och allmänt respekterad ledare för Svenskt Näringsliv”, skriver ordförande Michael Treschow i en kommentar.

Han beskriver Bäckström som en person med stor integritet, som brinner för de viktiga framtidsfrågor som organisationen arbetar med. Det är ännu inte bestämt när Urban Bäckström, som efterträder Ebba Lindsö, ska tillträda.

Annons

TCO:s ordförande Sture Nordh välkomnar beslutet att utse Urban Bäckström som ny vd för Svenskt Näringsliv:

– En utomordentligt kompetent person, säger Sture Nordh till TT.

Att Bäckström får anses ha relativt liten erfarenhet från företagarvärlden ser inte Nordh som något problem.

Annons

TCO-basen hoppas att Urban Bäckström tonar ner de hätska utfallen mot strejkrätten som Svenskt Näringsliv levererade i en rapport på tisdagen. Angreppet på konflikträtten skapar bara större motsättningar mellan parterna på arbetsmarknaden och därmed ökad konfliktrisk, anser Nordh.

Företagarnas vd Gunvor Engström välkomnar Urban Bäckström som ny chef för Svenskt Näringsliv.

– Han är såvitt jag vet en bra och mycket kompetent person och jag ser fram emot ett bra samarbete med honom, säger Engström.

Annons

– Han är kunnig i samhällsfrågor, trovärdig, lugn och har som riksbankschef visat att han har integritet. Jag har ingen uppfattning om vad han tycker i företagarfrågor men jag utgår ifrån att han tänker på Sveriges bästa och då är det bra att ha företagande.

Annons