Ny rapport: Så liten del av det svenska pensionskapitalet går till hållbara investeringar

Taggar i artikeln

Pensionsbolag Skandia
Lars-Göran Orrevall, chef för Skandias kapitalförvaltning.
Publicerad
Uppdaterad

Enligt den nya Skandiarapporten ”Riv investeringshindre”n framgår att av de 2 700 miljarder kronor som finns i traditionell försäkring så uppfyller endast 567 miljarder EU:s kriterier för hållbara investeringar.

Realtid.se

– Det svenska pensionskapitalet kan spela en unik roll i att vara med och finansiera omställningen till ett hållbart samhälle. Men för att dessa investeringar ska öka måste hinder rivas. Det är dags för en debatt i Sverige om hur pensionskapitalet verkligen kan bidra till en mer hållbar framtid, säger Lars-Göran Orrevall, chef för Skandias kapitalförvaltning i en kommentar till rapporten.

Rapportens fokus ligger på att undersöka hur den hållbara delen av det svenska pensionskapitalet kan ökas och göra ännu större skillnad i omställningen till ett hållbart samhälle.

Den nya rapporten identifierar sammantaget en stark vilja hos pensionsförvaltare att investera i hållbara lösningar på samhällsutmaningar samtidigt som det är stora skillnader mellan de olika aktörerna i hur stor andel av investeringarna som klassats som hållbara av aktörerna själva, från 4 till 32 procent.

Annons

– För att klara omställningen kommer det att behövas enorma investeringar, inte minst i infrastruktur. Politiken, företagen och pensionskapitalet måste hitta en gemensam väg framåt för att dessa nödvändiga investeringar ska realiseras, säger Lars-Göran Orrevall.

Annons