Finans Nyhet

Ny lag tvingar mäklarna lämna ut budgivningslistor

Publicerad
Uppdaterad

På fredag träder den nya fastighetsmäklarlagen i kraft.

Sara Johansson

Antalet fastighetsmäklare som varnas av Fastighetsmäklarnämnden har ökat det första halvåret i år med 45 procent jämfört samma period i fjol. Varningarna gäller oftast lockpriser men efter fredag kan dessa vara ett minne blott.

Enligt den nya fastighetsmäklarlagen ska mäklare bland annat upprätta noggranna budgivningslistor som ska lämnas över till både köpare och säljare när köpet är klart.

Hittills har det varit frivilligt för mäklarna att lämna ut dessa listor och de har endast kunnat lämnas ut om de övriga spekulanterna gett sitt godkännande.

Annons

Men den nya stenhårda kontrollen slutar inte där. Den nya lagen innebär även att förmedlingsuppdraget ska journalföras av mäklaren.

– Journalen blir en checklista för fastighetsmäklaren, en kontrollista för köpare och säljare, och dessutom ett insynsverktyg för oss som tillsynsmyndighet, säger Anna-Lena Järvstrand från Fastighetsmäklarnämnden, till Dagens Nyheter.

Mäklarna får heller inte själva köpa fastigheter som man haft i uppdrag att förmedla. Mäklarna får dessutom inte förmedla lägenheter till någon närstående, såsom syskon, partner eller förälder. Något som tidigare bara var en punkt i god mäklarsed.

Annons

Annons