Finans Nyhet

Notering väntar Stenbecks tidigare vinstmaskin

Publicerad

Det har gått sex år sedan Millicom kastades ut från Vietnams mobilmarknad. Nu börsnoteras den lokala mobiloperatören utan att Stenbecksfären är med på tåget.

Kinnevikägda Millicom lämnade Vietnam tomhänt 2005. Detta efter att ha fått nobben på fortsatt samarbete med den vietnamesiska staten kring mobiloperatören Vietnam Mobile Telecom Services.

Enligt nyhetsbyrån VnEconomy har Vietnams telekomminister Le Doan Hop nu meddelat att företaget ska börsnoteras senare i år.

Så sent som 2008 värderades bolaget till tolv miljarder kronor av Credit Suisse. Med 89 miljoner invånare och en enorm efterfrågan på mobilelefoni är Vietnam en av telekomvärldens mest attraktiva tillväxtmarknader.

Annons

France Telecom, Telenor och Vodafone har tidigare bekräftat att de har varit intresserade av att köpa in sig i den verksamhet som nu ska privatiseras.

Millicoms dotterbolag Comviq International började bygga ett mobilnät i Vietnam redan 1995. Projektet byggde på välvilja från det styrande kommunistpartiets kommunikationsdepartement. Ett helägt bolag var inte möjligt, utan i stället byggde allt på ett ”särskilt samarbetsavtal”.

När avtalstiden väl löpte mot sitt slut engagerade sig både det svenska hovet och Cristina Stenbeck i att övertyga ministeriet om en fortsättning. En delegation ledd av exportrådet besökte Vietnam i februari 2004.

Annons

Millicom tog även in tre miljarder kronor i en emission för att ha råd – men förgäves. I maj 2005 valde statliga Vietnam Posts and Telecommunication att helt enkelt ta över Millicoms 45 procent av bolaget. Effekten lät inte vänta på sig. Millicom-aktien föll med 20 procent. Detta eftersom mobiloperatören i Vietnam hade bidragit med en fjärdedel av rörelsevinsten.

Strax därpå deklarerade ministeriet att delar av verksamheten skulle börsnoteras omgående. Och i september 2007 räknade Millicom med att få chansen att köpa in sig på nytt.

– Vi anser att det inte finns något annat bolag som kan ligga före Comviq som önskad samarbetspartner med tanke på vår historia, vår bevisade framgång och vårt stabila stöd till Vietnam förr, nu och i framtiden, sa Millicoms Vietnam-bas Jeffrey Noble till Vietnam Investment Review.

Annons

Men det blev alltså inget nytt avtal och ett år senare, 2008, fick Credit Suisse uppdraget att börsnotera en tredjedel av verksamheten. Investmentbanken värderade företaget till motsvarande tolv miljarder kronor, men börsintroduktionen har dragit ut på tiden och flera stora spelare har börjat misströsta:

– Vietnam är fortfarande intressant för Telenor. Men jag måste säga att processen har tagit lång tid, sa den norska operatörens dåvarande chef Jon Fredrik Baksaas till journalister under en telefonkonferens.

Men nu ser det alltså ut som att en börsintroduktion kan bli av.

Millcom har avvecklat sin verksamhet i Asien under de senaste åren. Fokus ligger istället på att driva lokala operatörer i Afrika samt Syd- och Centralamerika.

Kinnevik hänvisar frågor om händelserna i Vietnam till Millicom. Realtid.se söker företrädare för bolaget för en kommentar.

Kinnevik och Millicom

Kinnevik äger 35 procent av rösterna och kapitalet i Millicom. Nasdaq- och Stockholmsnoterade Millicom är Stenbecksfärens lukrativa men riskfyllda entreprenör för mobiloperatörer i tillväxtmarknader. Inte alltför sällan rör investeringarna länder med hög politisk risk. Pakistan är ett exempel, Vietnam ett annat.

Annons