Finans Nyhet

Nortels ledning riskerar att bli stämd

Publicerad
Uppdaterad

Konkursen hade kunnat undvikas. ”Jag skulle inte bli förvånad om vi får se en stämning av Nortels ledning”, säger patent- och transaktionsexperten Matt Miskimin.

Sara Johansson

Den första juli i år blev det klart att konsortiet inkluderande Apple, RIM, Microsoft, Sony and telekomjätten Ericsson köper den konkursdrabbade konkurrenten Nortel Networks patentportfölj för 4,5 miljarder dollar, motsvarande cirka 28 miljarder kronor.

När konkursansökan lämnades in i början av år 2009 fanns det fordringskrav på Nortel på nära fyra miljarder dollar.

Rasande aktieägare kan nu vara i stånd att väcka stämning mot Nortels ledning.

Annons

– Det är rätt uppenbart att någon har missat ett betydande värde av de immateriella rättigheterna. Om jag satt som en vanlig investerare i detta och bolaget hade gått i konkurs och sedan sålt tillgångar för så här mycket pengar så hade jag undrat om ledningen och styrelsen hade gjort rätt, säger Matt Miskimin, Intellectual Asset Manager på konsultföretaget Awapatent.

Matt Miskimin menar att bolaget aldrig hade behövt gå i konkurs. Han pekar på att tillgångarna i bolaget som nu såldes till Ericsson hade kunnat användas som säkerhet mot banklån eller andra finansieringsmöjligheter som mot särskilda investerare exempelvis fonder som specialiserar sig mot liknande portföljer.

– De hade även kunnat sålt portföljen eller finansierat deras verksamhet med portföljen som bas, säger han.

Annons

Nu delas pengarna från Ericsson upp mellan vissa prioriterade långivare och ägare men för vanliga aktieägare, till exempel pensionsfonder, ser det mörkt ut.

Enligt Matt Miskimin finns det sannolikt en del svenska aktieägare.

– Nortel var ett stort bolag med många internationella investerare. Jag skulle inte vara förvånad alls om det fanns svenska investerare också, säger han.

Annons

Matt Miskimin hävdar att det är vanligt att styrelse och ledning i ett företag inte har tillräckligt med fokus på företagets ip-portföljer. Han blickar tillbaka mellan 15 och 20 år och menar att då var det vanligt att 85 procent av företagets tillgångar bestod av fasta tillgångar. I dag består många av företagens tillgångar istället av 20 procent fasta enheter och 80 procent immateriella rättigheter.

– Om du inte manövrerar din ip på rätt sätt så missar du betydande värden i företaget, säger Matt Miskimin och fortsätter:

– Företagens management tänker inte på ip-portföljerna som en tillgång i den storleken eller kalibern. De är vana att tänka på patent som en kostnad.

Han menar att försäljningen av Nortels patentportfölj borde vara en väckarklocka. Flera stora it-bolag planerar nu att sälja sina ip- portföljer på grund av att det i dag finns intresserade köpare som ser vad dessa är värda.

Nortel-affären kräver godkännande från konkursdomstolar i USA och Kanada och förväntas slutföras under tredje kvartalet 2011.

Annons