Finans Nyhet

Norska motståndsrörelsens svenska fäste säljs för 45 millar

Publicerad

Skeppsholmen har fått i uppdrag att sälja en herrgård vid Ekerö med tillhörande 25 hektar mark.

Fastigheten användes som träningsanläggning för norska motståndsrörelsen under kriget, men är numera en hästgård.

Säljare är Henry Molvidson. Han köpte huset och marken 1996 för en spottstyver utifrån vad det går för idag – 45 miljoner kronor som utgångspris:

– Jag tog in anbud från flertalet mäklare och alla säger att det är ett unikt objekt, säger Henry Molvidson.

Annons

Skeppsholmens fastighetsmäklare Peter Wannholm vill inte kommentera försäljningen.

Henry Molvidson har en juristutbildning i bagaget, men har bland annat varit verksam som personalchef vid Riksförsäkringsverket, RFV, under sin karriär. Han har precis gått i pension, men det är inte den främsta anledningen till att herrgården ska säljas:

– Jag köpte gården på grund av att min dotter är hästintresserad och tillhör eliten inom svensk hästhoppning. Men nu har hon träffat sin livs kärlek och köpt en gård i Skåne och sonen har flyttat hemifrån sedan många år. Så det känns lite ödsligt och därför har vi beslutat oss för att sälja, säger Henry Molvidson.

Annons

Han har i stället köpte en villa i Bromma och en mindre fastighet i Skåne. Allt för att kunna vara i närheten av sina nära och kära.

Enligt Skeppsholmens objektsbeskrivning byggdes herrgården 1820 och har under de senaste tio åren genomgått en fullständig renovering, tillbyggnad och nybyggnad:

– Jag har väl renoverat för åtskilliga miljoner kronor, säger Henry Molvidson.

Annons

Det låter ändå som att du har gjort en smart investering?

– Om vi lyckas sälja för det beloppet så har inte investeringen varit dålig precis, säger Henry Molvidson.

Han menar ändå att en eventuell köpare kan göra ett riktigt klipp. Detta eftersom den planerade påfartsleden beräknas stå klar 2021-2022 och förändrar förutsättningarna för Ekeröborna dramatiskt:

– Jag räknar med att förbifarten får störst inverkan i hela länet för just Ekeröborna. Så i framtiden kan jag inte tro något annat än att marken blir bebyggd. Det är inget dyrt pris och egentligen borde jag ligga kvar med fastigheten i 10-15 år, säger Henry Molvidson.

Egendomen har också en spännande historia. Den styckades av som kronegendom under 1500-talet och har ägts av samma familj sedan Henry Molvidson köpte den. Under andra världskriget användes herrgården och områdena runt den som träningsanläggning för den norska motståndsrörelsen:

– Det låg så kallade ”polismän” här och utbildade sig till kommandosoldater. Och när svenska polisen förvarnade om sina inspektionsrundor rodde norrmännen över till Vellinge och hade skjutövningar tillsammans med den svenska armén, säger Henry Molvidson.

På senare år har fastigheten även utrustats med en helikopterplatta. Detta beror framförallt på att sonen är anställd som pilot vid Norrlandsflyg och kör räddningshelikopter:

– De är uppe varje dag och övar och flyger bland annat från Sandhamn och ibland kommer sonen över och fikar. Då tänkte jag att det vore kul att stensätta med en helikopterplatta på gräsmattan. Men det är inte så att jag har flugit helikopter till och från jobbet precis, säger Henry Molvidson.

Förutom att han säljer herrgården annonserar han också på Blocket kring en åkgräsklippare av märket Ferrari. Den säljs för 100.000 kronor:

– Jag blir inte ett dugg imponerad då folk snackar om sina fina bilar. Jag brukar säga att jag har både Ferrari och Lamborghini. Det vill säga min traktor är av märket Lamborghini, men den säljer jag nog inte utan skickar vidare till Skåne, säger Henry Molvidson.

Han är inte bara juristutbildad, utan har också varit aktiv inom politiken ända sedan 1976. Han har bland annat varit ordförande i socialnämnden och verksam i byggnadsnämden.

Det har redan varit en del potentiella köpare och tittat på fastigheten. Alltifrån dem som vill bedriva hästverksamhet till sådana som vill starta upp en konferensanläggning.

Henry Molvidsons släkt invandrade från Ryssland respektive Polen. Han är inte med i adelskalendern eller något liknande:

– Bara för att man har varit statligt anställd behöver det inte innebära att man gör dåliga affärer, säger Henry Molvidson.

Annons