Finans Nyhet

Norges Birgersson tar revansch

Publicerad

Norges svar på Jonas Birgersson tar revansch. TeleComputings grundare, Jostein Eikeland, satsar på bilindustrin med TMG International AB. På bara några månader har han och vd Petter Björnstad fyllt orderböckerna med närmare 500 miljoner kronor.

Knappt hade Jostein Eikeland hunnit förlora innehavet i TeleComputing och lämnat vd-posten i samband med IT-kraschen år 2000, förrän han hade ett nytt, riskfyllt projekt på gång – TMG AS.

Jostein hade blivit intresserad av den teknologi och kompetens som fanns i Tonsberg Presstoperi, ett norskt företag som sedan mitten på 70-talet gjutit små komponenter i magnesium i så kallade varmkammaremaskiner. Han köpte bolaget och letade upp en partner i Polen, NTP, bolagets nuvarande tillverkare av pressgjutningsmaskiner.

Nu har Jostein Eikeland, tillsammans med den den polska partnern, utvecklat en unik teknologi för gjutning av rattarmaturer i magnesium. Omsättningen har hittills varit noll i det bolag som efter namnändring och ett antal nyemmissioner blivit TMG International AB. Men vid årsskiftet small det till och nu har alltså värdet på initierade produktionsprogram ökat från 0 till närmare 500 miljoner kronor på bara några månader.

Annons

Och aktiepriset har hängt med upp. Sedan oktober 2003 har kursen fyrdubblats från 21 öre per aktie till 82 öre. I går var också TMG Internationals första handelsdag på NGM-börsens huvudlista – NGM Equity.

– I den här branschen händer ingenting förrän en tillverkningsprocess är kvalitetssäkrad och godkänd av slutkunden, alltså bilproducenten. Och det är först då ordrarna börjar trilla in. Vägen dit är ett stort risktagande, säger Petter Björnstad, vd för TMG International.

Nu satsar TMG International på att bli dominerande inom produktionen av rattarmaturer, men enligt Petter Björnstad finns det en hel rad andra magnesiumkomponenter som TMG:s teknologi lämpar sig för.

Annons

I dag tillverkas huvuddelen av alla komponenter till bilindustrin av stål och aluminium. Men fordonsindustrin strävar numera efter att tillverka lättare bilar som drar mindre bränsle, och magnesium är 33 procent lättare än aluminium.

– Magnesiumkomponenterna i en personbil tillverkad 2005 väger i snitt 3 kilo, men fordonstillverkarna själva spår att det kommer att handla om 20 kilo om fem år och 50 kilo om 15 år, säger Magnus Winterman på TMG International.

Tillverkningen av komponenterna sker också av tradition i stora kallkammaremaskiner. TMG har vidareutvecklat varmkammareteknologin som gör det möjligt att gjuta en rad olika magnesiumkomponenter i varmkammare, vilket kräver cirka 50 procent av den energi som krävs vid gjutning i kallkammare.

Annons

– Våra magnesiumkomponenter är billigare att tillverka och mer miljövänliga. Det här är naturligtvis intressant för en bilindustri med allt knappare marginaler, säger vd Petter Björnstad.

När räknar ni med att produktionen kommer igång?

– Vi har två gjuterier på gång i Mexiko, det ena är i princip klart och vi räknar med att börja volymproducera under tredje kvartalet 2005.

Och kunderna finns redan där.

– Vi har tecknat avtal med ett antal underleverantörer till bilindustrin. Bland TMGI:s målgrupp återfinns bland annat svenska Autoliv och amerikanska TRW. Vilka slutkunderna är, biltillverkarna alltså, får jag inte säga i dagsläget.

När räknar ni med att nå break-even?

– Om de initierade ordrarna genomförs enligt plan är slutet av 2006 ingen orealistisk gissning.

Bonusinformation:

I mitten på 90-talet såg Jostein Eikeland möjligheter att tjäna pengar på IT. Han gav sin bror, som är familjens datasnille, i uppdrag att utveckla det som skulle bli ASP-teknologin, och 1997 grundade han tillsammans med Erik Baklid TeleComputing.

Som mest var TeleComputing värderat till 13 miljarder norska kronor. Det var första kvartalet år 2000 och TeleComputing handlades på en norsk onoterad marknadsplats. Jostein Eikeland var vd för bolaget när det noterades på Oslo-börsen, sommaren 2000. Redan samma år, och i samband med IT-kraschen, förlorade han större delen av sitt innehav. I dag är TeleComputing värt en bråkdel, cirka 320 miljoner norska kronor.

TMG

• Antalet aktier: 373 miljoner

• Jostein Eikeland äger drygt 17 procent av kapital och röster.

• Övriga aktier är fördelade på norska, svenska och schweiziska investerare.

Annons