Christian Frick, ansvarig på Nordic Capital för investeringen i Norwegian Finans Holding. Foto: Nordic Capital
Christian Frick, ansvarig på Nordic Capital för investeringen i Norwegian Finans Holding. Foto: Nordic Capital
M&A

Nordic Capital om norskt köp: “Möjligheten dök upp snabbt”

Expansion i och utanför Norden är den största prioriteten för Bank Norwegian, som Nordic Capital precis blivit storägare i. Det säger Christian Frick, ansvarig partner på riskkapitalbolaget, som bara hade ett par veckor på sig att utvärdera investeringen. 

Uppdaterad 2019-08-19
Publicerad 2019-08-19

Nordic Capital och Sampo köper tillsammans 17,5 procent av aktierna i Norwegian Finans Holding, med dotterbolaget Bank Norwegian, från flygbolaget Norwegian Air Shuttle för cirka 2,4 miljarder kronor. 

– Det var en investeringsmöjlighet som dök upp ganska snabbt, som det ofta är när det är block som säljs i noterade bolag, säger Christian Frick. 

Hur kort tid hade ni på er?

– Ett par veckor bara. Både Nordic Capital och Sampo har fokus på finansiella tjänster, det är ett bolag vi följt länge som vi tycker är intressant. Vi gjorde en fokuserad insats för att titta på några saker för att bedöma om det är en bra investering. Med djup kunskap inom ett segment kan man agera snabbt när en möjlighet dyker upp snabbt, säger Christian Frick.

Norwegian Finans Holding, som grundades 2007 och hittills är verksamt inom konsumentkrediter i Norden, har historiskt haft en tillväxt av låneboken på cirka 40 procent, men i takt med ökad storlek låg den förra året på runt 15 procent. 

– De har bevisat att de kan växa snabbt på ett kontrollerat sätt med bra risk och det tror vi de kommer fortsätta att göra, säger Christian Frick. 

Varför gör ni investeringen tillsammans med Sampo?

– Nordic Capital och Sampo har en existerande investering tillsammans i samma bransch (Nordax, reds anmärknings) och det samarbetet fungerar väldigt bra, jag tycker det är logiskt att man gör ytterligare investeringar tillsammans då också om båda är intresserade. 

– De har haft en fantastisk framgång i Norden, de har en effektiv operativ plattform, de är bäst på digital kundanskaffning och nu är de på väg ut ur Norden till övriga Europa. Vi tycker det är ett otroligt intressant case, det handlar om att stötta dem i den vidare expansionen. 

Vad är viktigast, fortsatt expansion i Norden eller utanför Norden?

– Det är kombinationen, det finns fortfarande mycket marknad kvar att ta i Norden också, jag tror de kommer lyckas fortsätta växa bra i Norden. Expansionen utanför Norden känns också väldigt intressant. 

– De startade i Norge och har gradvis gått till de andra tre nordiska länderna. De har en bra track record när det gäller geografisk expansion. 

Det norska bolaget har ett dotterbolag med hemvist i Irland, som inte har någon låneverksamhet, och undersöker möjligheten att skaffa sig en irländsk banklicens och eventuellt flytta huvudkontoret till Irland, vilket Frick också räknar med att engagera sig i. 

Försäljningen av aktierna görs i två omgångar. Transaktionen om knappt 10 procent av aktierna väntas avslutas omkring den 26 augusti. Godkännande från de norska myndigheterna för resterande 7,5 procent av aktierna väntas ta runt tre månader,  enligt Frick. Efter ett godkännande kommer Nordic Capital att äga 11,1 procent av aktierna i Norwegian Finans Holding och Sampo kommer att äga 6,3 procent.

När det gäller rådgivare har Nordic Capital använt sig av Cederquist som svensk juridisk rådgivare, som i sin tur haft kontakt med norska Wiersholm, Goldman Sachs som finansiell rådgivare och PWC inom skatter. 

– I och med att det inte varit så mycket tid för due diligence har det varit advokatintensivt, säger Christian Frick.

Priset om 68 norska kronor per aktie motsvarar en premie om 15,4 procent på fredagens stängningskurs. Norwegian Finans Holding stiger på måndagsförmiddagen till 68 kronor på Oslobörsen, enligt Dagens Naeringsliv.

Platsannonser