Annons

Annons

Nordic Capital köper Signicat

Nordic Capital Fond IX  köper Signicat, en snabbväxande leverantör av digitala identitets- och signaturlösningar.

Nordic Capital kommer i nära samarbete med företagets ledning och nuvarande ägare Viking Venture att accelerera Signicats internationella expansionsplaner och stärka bolagets marknadsledande position och unika produktutbud.

Signicat grundades i Trondheim, Norge 2007 och leder utvecklingen inom säkra digitala identitetslösningar som minskar risk och som samtidigt erbjuder en smart och intuitiv användarupplevelse. Signicats lösningar gör det möjligt för företag och institutioner, både i reglerade och icke reglerade branscher, att erbjuda effektiv, användarvänlig och avancerad online autentisering, identitetsverifiering samt elektroniska signaturer.

Signicat har mer än 500 kunder främst inom finanssektorn där företaget samarbetar med leverantörer som DNB, Klarna, Rabobank, Santander, Société Générale och Western Union. Företagets lösningar används också i allt större utsträckning över nya vertikaler, till exempel av blue chip företag som BMW, Konica Minolta och Schibsted Media Group. Bland Signicats största kunder finns även flera av Nordic Capitals nuvarande och tidigare portföljbolag inklusive Nordax, Nordnet, Intrum och Resurs Bank.

Annons

Annons

Under 2018 rapporterade Signicat intäkter på cirka NOK 180 miljoner (EUR 19 miljoner) huvudsakligen bestående av återkommande abonnemangs- eller transaktionsbaserade intäkter. Företaget har cirka 115 anställda med kontor i Norge, Sverige, Finland, Danmark, Storbritannien, Tyskland, Nederländerna och Portugal.

Signicat förvärvades från Secure Identity Holding AS och andra mindreaktieägare. Viking Venture III AS, Signicats andra större aktieägare, kommer att fortsätta som minoritetsägare tillsammans med anställda aktieägare i Signicat och med Nordic Capital som majoritetsägare.

– Som en av de mest inflytelserika och erfarna investerarna i fintech-sektorn med en lång och dokumenterad erfarenhet av att utveckla verksamheter och att skapa tillväxt, är Nordic Capital den perfekta partnern att stötta Signicats internationella expansionsstr–tegi, säger Gunnar Nordseth, vd och medgrundare av Signicat i en skriftlig kommentar. 

– Vi lever i ett digitalt samhälle där samspelet mellan konsumenter och institutioner främst sker online och via mobil. Förtroende mellan aktörerna är en förutsättning för att lyckas och digitala identitetslösningar säkerställer detta. Under de senaste tolv åren har Signicat byggt upp en digital identitetsplattform med alla de verktyg som en institution behöver för att skapa ömsesidigt förtroende med sina kunder. Den pågående globala digitala transformationen driver behovet för våra lösningar och vi är perfekt placerade för att ta dra nytta av denna stadigt växande marknadsmöjlighet.

– Med ursprung i den mest avancerade digitala identitetsmarknaden i världen är Signicat idag en erkänd ledare inom ett av de mest spännande och snabbväxande teknologiområdena globalt, en bransch som utgör en viktig del av den digitala ekonomin, säger Fredrik Näslund, partner hos rådgivaren till Nordic Capitals fonder.

– Företaget har visat konsekvent hög tillväxt sedan starten, drivet av både snabbt ökande antal kunder och stark volymtillväxt bland befintliga kunder. Signicats mycket erfarna företagsledning är väl positionerad att ta tillvara på de enorma tillväxtmöjligheter som finns inom olika geografiska områden, kundvertikaler och produkter, i takt med att den digitala transformationen av ekonomin fortsätter. Genom Nordic Capitals betydande erfarenhet från investeringar inom områden som mjukvara för företag, betalningslösningar, finansiella tjänster och från att skala upp verksamheter globalt, är vi entusiastiska över möjligheten att kunna hjälpa Signicat att ytterligare stärka sin marknadsposition och sitt kunderbjudande”.

– Som en ledande nordisk mjukvaruinvesterare i tillväxtföretag har vi på Viking Venture backat upp Signicat i att bli marknadsledande inom digital identitet i Norden. Tillsammans med Nordic Capital vill vi stötta företaget till att bli en global ledare, säger Jostein Vik, Partner, Viking Venture.

Förvärvet av Signicat är den nionde investeringen i Nordic Capitals senaste fond, Nordic Capital Fond IX med EUR 4,3 miljarder i tillgängligt kapital och som stängdes i maj 2018. Förvärvet bygger vidare på Nordic Capitals erkända expertis och framstående investeringar i teknologisektorn. Sedan 2001 har Nordic Capital gjort 14 investeringar inom teknologi- och betalningssektorn, inklusive Bambora, Point och Trustly, och mer än 40 tilläggsförvärv sedan 2001.

Parterna har enats om att inte offentliggöra några finansiella detaljer.

Läs allt om:

Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Annons