Nordea behåller sin prognos om att Riksbanken höjer i november 

Taggar i artikeln

Nordea Riksbanken Styrräntan
Nordea Nordea
Foto: TT
Publicerad
Uppdaterad

Nordea behåller sin syn om att Riksbanken höjer styrräntan i november, framgår av bankens senaste boränteprognos.

Finwire

Riksbanken signalerar 30 procents sannolikhet för en styrräntehöjning i november. Riksbankschef Erik Thedéen uttryckte den sannolikheten som hög på presskonferensen efter septemberhöjningen.

”Den svaga kronan utgör dock en relativt stor del av Riksbankens riskbedömning och är en av de stora riskerna enligt Thedéen. Med tanke på att Riksbankens räntebana var relativt mjuk, Riksbanken signalerar en räntetopp på 4,10 procent, så är Nordeas syn att det finns en risk att kronan fortsätter att försvagas och att vi därmed importerar mer inflation. Det gör att Nordea behåller sin syn att Riksbanken höjer räntan i november”, skriver Nordea.

Det finns i nuläget inte mycket som mer varaktigt talar för en starkare krona, uppger Nordea vidare.

Annons

Nordea uppger att det fortsatt kan vara attraktivt att binda räntan på åtminstone delar av sina bolån.

”De bundna bolåneräntorna ligger idag lägre än den rörliga tremånadersräntan. Tvåårsräntan gör det åtminstone hela nästa år enligt Nordeas prognos. Risken att låsa in sig på två är sannolikt mindre än att binda på fem år då det är osäkert när och hur mycket räntorna kommer ner”, skriver Nordea.

Samtidigt konstaterar Nordea att läget är ovanligt svårbedömt och det finns en risk att de räntehöjningar Riksbanken förväntas göra får större negativ effekt på ekonomin och att den tvingas sänka styrräntan mer och tidigare än vad som ligger i prognosen.

Annons

”Nordeas bedömning är att riskerna för en sämre konjunktur är större än för en starkare utveckling”, skriver banken.

Annons