Finans Nyhet

Nogger-bråk döljer sextrakasserier

Publicerad

Centrum mot rasism är miljonfinansierat av staten och blev senast uppmärksammat för sin kritik mot GB Glace’s Nogger-reklam. Utöver miljonrullningen har styrelsen under våren skakats av en skandal som lett till att en ledamot polisanmälts för sexuella trakasserier.

5,5 miljoner kronor per år fram till och med 2006 är Centrum mot rasism, CMR, garanterade från Integrationsverket. Det blir 16,5 miljoner kronor på tre år, räknat från starten 2004. Miljonerna har gjort det möjligt för CMR att anställa fyra personer och nio styrelseledamöter. Resultat? I CMR:s verksamhetsbeskrivning för 2004 framgår att organisationen bland annat varit huvudarrangör vid två konferenser samt medarrangör vid tre. CMR har även deltagit i antirasistiska filmdagar där de gett skolbarnen ”antirasistiska produkter såsom CMR-penna, CMR-sudd och CMR-nyckelring”.

Men CMR:s styrelse har även brottats med interna problem. I ett inslag i Rapport den 4 april framkom att det förekommit sexuella trakasserier i styrelsen. En kvinnlig ledamot polisanmälde sedan en manlig ledamot för sexuella trakasserier. Mannen nekar men flera kvinliga styrelseledamöter bekräftar att trakasserier ägt rum. Vid årsmötet kom frågan upp och ledde till en flera timmar lång debatt. Resultatet blev enligt Rapport att tre kvinnor tvingades lämna styrelsen samtidigt som den anklagade mannen fick sitta kvar.

– Jag vet egentligen inte vad som har hänt. Och de inblandade ville inte prata om det. Men som det är nu har den utpekade tagit en time out och jag skulle inte tro att han återvänder till sitt arbete i styrelsen, säger Stig Wallin.

Annons

CMR har funnits i ett år men för den breda allmänheten blev CMR känt först i och med uttalandet om att reklamen för Nogger Black skulle vara rasistisk. CMR:s mål var att stoppa reklamen.

– Sedan har vi blivit förlöjligade på många sätt. Men det är ju så, att den som trampar, den känner inget. Den som blir trampad på känner desto mer. Vi är rösten för de trampade. Men vi har aldrig varit så kränkande mot GB Glace som många varit mot oss de senaste dagarna, säger Stig Wallin.

I och med glassbråket fick CMR hård kritik. Och vad CMR åstadkommit med de miljoner som hittills utbetalats från staten är något oklart.

Annons

Enligt Stig Wallin, ordförande i CMR, har uppbyggnaden av organisationen tagit mycket längre tid än förväntat.

– Det har varit mer komplicerat än jag trodde och det är för att det är en stor organisation med många medlemmar. Jag jobbar mer än halvtid som ordförande just nu, säger Stig Wallin.

Immigrant-institutet i Borås var till en början engagerat i bildandet av CMR. Institutschefen Miguel Benito blev dock besviken på resultatet och valde att hålla Immigrant-institutet utanför.

Annons

– Det är bara vackra ord men det händer ingenting. I stadgarna står det att CMR ska vara ledande i Sverige och Europa, det kan man ju inte skriva i stadgarna, säger han.

I början av året tog CMR över Kunskapsbanken från Integrationsverket. Kunskapsbanken fungerar som faktabas om rasism och forskningsresultat inom området. Som en del av överlåtelsen har Integrationsverket betalat ut lön för Kunskapsbankens ansvarige tjänsteman och stått för allt material.

Trots det och trots att Kunskapsbankens hemsida Sverigemotrasism.nu har inte uppdaterats sedan den 25 februari, anser sig CMR behöva mer bidrag. Minst 800.000 kronor uppskattar CMR att det kommer kosta att underhålla och utveckla Kunskapsbanken per år.

Enligt Stig Wallin är huvudfrågorna för CMR under 2005 att utöka kommunikationen med de runt hundra medlemsorganisationerna samt att jobba med den ”djupgående diskrimineringen av andra generationens invandrare”.

På sikt vill CMR även bredda sitt stöd med hjälp av flera finansiärer. Dessutom har Stig Wallin planer på att driva CMR som en affärsverksamhet genom att förmedla tjänster.

– Både från näringsliv och föreningsliv. Men vi kan även sälja tjänster till kommuner och landsting.

Vad är det för tjänster?

– Ja, föreläsningar till exempel. Det är ju det som hör till närmast. På sikt bygger vi även upp en kunskapskälla som man kan prenumerera på, men det ligger längre fram i tiden.

Stig Wallin drar sig inte heller för att skämta om den senaste tidens Nogger-diskussioner.

– Vi har en nyvald styrelse också som är jättebra. Så nu är vi redo för glasskriget.

Annons