Finans Nyhet

Nima Sanandaji

Publicerad

… doktorand i biokemi vid Cambridge University. Existerar växthuseffekten verkligen inte?

– Det finns en växthuseffekt, det vill säga en uppvärmning av temperaturen på jorden. Frågan är vad som orsakar den. Vi är inpräntade med att det är mänsklighetens utsläpp av koldioxid som påverkar temperaturhöjningen, men detta är troligtvis kraftigt överdrivet.

Vad är det då som gör att det blir varmare?

– Det är naturliga variationer. Temperaturhöjningarna på 1900-talet beror på att vi under mitten av 1800-talet lämnade det som kallades den lilla istiden. Temperaturen då var cirka 1-2 grader lägre än i dag.

Annons

– Den forskning som visar på att koldioxiden orsakar växthuseffekten bygger på att temperaturen skulle ha varit jämn under de senaste 900 åren. Och det visar all historiebeskrivning på att så inte varit fallet.

Hur varmt kan det bli?

– Enligt FN kan det bli 1-2 grader varmare inom 100 år. Det låter rimligt, men det behöver inte betyda någon katastrof. Mellan år 800 och 1400 hade vi en uppvärmning av Europa, liknande den som sker nu. På medeltiden odlades det vindruvor i Skåne och när vikingarna kom till Grönland fann de mycket grönmark där de bosatte sig. De katastrofer som målats upp av miljörörelsen inträffade inte då och lär inte inträffa nu. Till exempel så lär inte några djurarter dö ut nu om de överlevt flera temperaturskiftningar över miljontals år.

Annons

Så Holland och Skåne kommer inte att försvinna?

– Nej, det kommer de inte. Holland ligger redan under vattenytan, så det kan ju inte bli mycket värre. I Skåne liksom i resten av Sverige höjs landmassan hela tiden. Det beror på att den var så nedtryckt under den stora istiden. Vikingarnas hamnstäder ligger inte längre vid kusten.

Varför har domedagsprofetiorna fått så stort genomslag i samhället?

Annons

– Jag tror att Hollywood har spelat en viktig roll. Det är mycket mer tacksamt för filmmakare att dramatisera kring ett skräckscenario.

Förtunningen av ozonlagret, ger inte det farlig strålning?

– Det kan det göra, men nu blandar du ihop två fenomen. Inte helt ovanligt, det är det många som gör. Förtunningen av ozonlagret var ett verkligt problem som vi nu börjar komma till rätta med, men det är inte samma sak som växthuseffekten.

Annons