Finans Nyhet

Nigerianska rebeller driver upp oljepriset

Publicerad

Priset på olja har tidigare stigit på grund av orkaner, Irakkrig och konkurser i ryska oljebolag. Konflikt i Nigeria skapar nu ytterligare prishöjningar.

De senaste månaderna har oljepriset pressats upp allt mer. I förmiddags gick det över den magiska gränsen 50 dollar per fat. Nu har ytterligare ett orosmoln dykt upp. Nämligen en konflikt som blommat upp i Nigerdeltat mellan rebeller på ena sidan och regeringstrupper och oljebolag på andra sidan. Rebellerna ser oljebolagen och deras anställda som legitima mål.

Nyheten fick genast de redan höga oljepriset att stiga till nya rekord. I Nigerdeltat produceras dagligen 2,3 miljoner fat olja, vilket gör Nigeria till världens sjunde största oljeproducent.

De oljebolag som hotas av rebellerna är främst engelsk-holländska Shell samt italienska Agip. Rebellerna anklagar oljebolagen för att stödja den Nigerianska regeringens folkmord på lokalbefolkningen.

Annons

Ledaren för rebellerna Mujahid Dokubo-Asari uppmanar alla utländska medborgare att lämna området innan fredag då anfallet skall börja.

– Operationen börjar den 1 oktober för att markera den tvivelaktiga 44-årsdagen av Nigerias självständighet, säger Mujahid Dokubo-Asari.

Annons