Finans Nyhet

Nets och KPMG i AI-samarbete mot bedrägerier

Taggar i artikeln

KPMG Nets
Publicerad

Betalleverantören Nets samarbetar med KPMG för att utveckla Nets Fraud Ensemble, en AI-driven lösning som i realtid hjälper bedrägeribekämpningen.

Camilla Jonsson

Det totala värdet av bedrägeritransaktioner i Europa är nu omkring 18 miljarder kronor om året. Att minska dessa bedrägerier blir dock alltmer komplext, eftersom faktorer som massanvändning av e-handel, ökande gränsöverskridande betalningar och nya digitala betalningsmetoder kombineras för att addera fler lager av komplexitet.

− Även om initiativ som 3D-Secure gjort det mycket säkrare för människor att handla på nätet så står branschen fortfarande inför utmaningar. Många utgivande banker har fokuserat på förebyggande av bedrägerier genom konsumentutbildning, men branschen måste ta itu med problemet där det börjar – på nätet, säger Sune Gabelgård, Head of Digital Fraud, Intelligence & Research på Nets, i en skriftlig kommentar.

Nets Fraud Ensembles ’hjärna’ består av flera modeller som arbetar tillsammans för att analysera varje enskild transaktion inom tio millisekunder – tidsramen där en transaktion säkert kan blockeras. Lösningen lär sig av resultaten från analysen och anpassas därefter, vilket betyder att ju längre den är i drift desto mer blockeras bedrägeritransaktioner. I det inledande pilotprogrammet minskade bedrägeritransaktioner med 25 procent inom några veckor och upp till 40 procent på längre sikt.

Annons

Annons