Finans Nyhet

Nedåt på Wall Street

Publicerad

Vikande kurser under tisdagens handel i New York räddades inte av att den amerikanska centralbanken, Federal Reserve, som väntat höjde sin viktigaste styrränta till 4 procent.

Feds uttalande signalerade en stark ekonomi och höjningen låg i linje med förväntningarna, men signalen var att fler räntehöjningar är att vänta.

Nedslående nyheter från framför allt IT-sektorn vägde också för tungt: Dow Jones industriindex tappade 0,3 procent till 10.406,8 och Nasdaqs kompositindex föll lika mycket till 2.114,1.

Språket i Feds uttalande signalerade att fler räntehöjningar lurar i framtiden.

Annons

– Det ser inte ut som att de tänker sluta höja räntorna inom en snar framtid. Det är tydligt att de behöver komma högre än så här, sade Edgar Peters på Panagora Asset Management i Boston.

Räntehöjningskampanjen fortsätter alltså att skapa motvind i New York-handeln, i väntan på beskedet om att Fed anser sig ha nått en nivå som anses neutral.

Dell, världens ledande tillverkare av persondatorer, presenterade preliminära siffror för tredje kvartalets vinst. Kvartalsvinsten var sämre än förväntat och företaget sänkte sin prognos – och marknaden var inte road. Kursen rasade 8,3 procent och stannade på sin lägsta nivå på två år.

Annons

Dells äventyr påverkade även andra delar av IT-sektorn.

Läkemedelstillverkare Nabi Biopharmaceuticals gjorde en riktig djupdykning efter nyheten om att ett vaccin inte klarat testerna i en sen fas av utvecklingen. Nära tre fjärdedelar av börsvärdet försvann – aktien tappade hela 71,8 procent.

Tekniktjänsteföretaget Computer Sciences gick mot strömmen och steg med 13,2 procent sedan en grupp ledd av försvarsmaterielföretaget Lockheed Martin talat om ett uppköp.

Annons

Nokia, som steg kraftigt på Stockholmsbörsen, drogs med nedåt och tappade 0,2 procent jämfört med stängningen i Stockholm.

TT

Annons