Finans Nyhet

NCC skapar framtidshus

Publicerad

I framtiden får energibolagen se sig om efter nya intäktskällor. Byggbolaget NCC har nämligen tagit fram ett koncepthus som är helt självförsörjande på el, värme och kyla. Att bygga huset skulle kosta 75 miljoner kronor.

I dag finns dock inga planer från NCC att färdigställa huset på egen hand. Men skulle någon miljömedveten konferensanordnare vilje hosta upp 75 miljoner så är NCC villiga att sätta igång med bygget. Enligt NCC finns det även en byggplats i Steninge utanför Stockholm som är avsedd för det eventuella bygget.

Huset är i dag färdigt att byggas som en konferensanläggning på 900 kvadratmeter med plats för grupper upp till 50 personer, varav 15 nattgäster.

Via solceller och vindkraftverk får huset el till den dagliga driften. Överskottsenergin lagras i batterier och vätgastuber för användning under nätter och vintermånader. Huset får sin uppvärmning från den överskottsvärme som bildas vid produktionen och användningen av vätgas. Kylningen sker via energibrunnar. Andra innovativa lösningar som finns i huset är transparent isolering, dagsljus via fiberoptik för belysning och vikbara sov/mötes-moduler.

Annons

Varför har ni tagit fram ett koncept utan någon uppdragsgivare?

– Vi vill visa vad som är möjligt att göra, även om huset inte byggs i sin helhet hoppas vi på att delar av det kommer kunna användas för andra byggnationer, säger NCC:s presschef Ulf Torné till Realtid.se.

Än så länge är tekniken väldigt dyr. Ett liknande hus i samma standard, men utan den energiförsörjande funktioner uppskattar Ulf Torné skulle kosta 25 miljoner kronor. Så frågan är om någon i dagsläget är villig att betala de extra 50 miljonerna.

Annons

– Skulle efterfrågan öka och insatsvarorna som till exempel solceller bli mer kommersiella så skulle vi komma ner på rimligare nivåer.

Hur ser efterfrågan ut för liknande lösningar?

– I dagsläget är efterfrågan ganska sval, men med tiden tror vi att den kommer öka tack vare ökad medvetenhet och lägre priser.

Annons

Annons