Finans Nyhet

Nasdaq-vd spelar på parisarnas stolthet

Publicerad

Bob Greifeld lovar att återupprätta namnet Paris-börsen.

Realtid.se

Det är den senaste given efter att han nyligen har skickat ett brev till NYSE Euronexts aktieägare inför omröstningen den 7 juli där man ska säga bu eller bä till en sammanslagning med Deutsche Börs.

I brevet pekar man bland annat på att EU:s konkurrensmyndigheter inte har hunnits säga sitt tills dess och att detta kan leda till en hel del eftergifter för att få affären att gå igenom. Det vill säga man kan få fatta ett beslut baserat på ofullständiga fakta.

Man pekar även på att budet från Nasdaq OMX och Intercontinental Exchange, ICE, ligger en miljard dollar högre samt att det är fullständigt orimligt att ledningen och styrelsen vägrar att träffas för att diskutera förslaget.

Annons

Men nu väljer Nasdaq-vd:n Bob Greifeld alltså även att spela på parisarnas stolthet för att få dem att rösta nej till förslaget om en sammanslagning med Deutsche Börs. Men Bob Greifelds flirt är såklart villkorat av att Nasdaq och ICE får igenom sitt bud.

Enligt Bob Greidfeld har hans förslag om att återupprätta parisarnas heder mötts med ganska ljummen inställning:

– Jag åkte dit och hoppades bli bemött med en massa applåder, men responsen har varit av en mer nyanserad karaktär, säger han till Financial Times.

Annons

Att uppvakta Paris är ändå mycket viktigt. Detta eftersom den franska regeringen vill att marknadsinfrastruktur som exempelvis börser är baserade i Paris i stället för exempelvis London.

Bob Greifeld hävar också att han kan drifta en europeisk equity-marknad betydligt mer effektivt än NYSE Euronext och talar om kostnadsbesparingar på 740 miljoner dollar. Han menar att en kombination av Nasdaqs Norden-verksamhet OMX och Euronexts marknader skulle kunna bli den första och mest omfattande paneuropeiska equity-marknaden, enligt Financial Times.

Bob Greifeld har även mött olika hedgefonder som en del av kampanjen att få aktieägarna att rösta nej till förslaget att gå samman med Deutsche Börs.

Annons

Såväl Bob Greifeld som ICE vd Jeffrey Sprecher har även varit på turné i Europa i ett försök sälja in sitt förslag till olika konkurrensmyndigheter. Inte minst myndigheter i Frankrike och Holland.

Deras stöd blir avgörande eftersom den franska börsen och den holländska motsvarigheten är nyckelkomponenter i Euronext, enligt Financial Times.

Annons