Myndigheter: Dra ner på elanvändningen

Taggar i artikeln

Energimyndigheten
Publicerad

Energimyndigheten har startat en kampanj för att vi ska göra åt med mindre el. Även Vattenfall ger liknande rekommendationer till privatpersoner.

Rikard Jansson

— Just nu är energisituationen i Sverige och Europa kraftigt ansträngd. Prisnivåerna på el är höga och kan stiga ännu mer. Det finns också risk att elen inte räcker för vissa timmar i vinter. Vi kan tillsammans förbättra situationen genom att minska elanvändningen”, inleder Energimyndigheten sin text som Affärsvärlden uppmärksammat.

En av de enskilt viktigaste rekommendationerna är att använda elen vid rätt tid; mitt på dagen, på natten och på helgen – då är elanvändningen från industri, offentlig verksamhet och hushåll som lägst.

Vidare rekommenderas bland annat sänkt inomhustemperatur, minskad användning av varmvatten och att stänga av apparater och släcka lampor.

Annons

I en separat text ger Vattenfalls privatkundschef Jonas Stenbeck en liknande rekommendation, skriver Finwire.

— Den milda hösten hittills har motverkat ännu högre elpriser men vi måste förbereda oss för att det kommer att bli kallare. Aldrig någonsin har det varit viktigare än nu med hur vi konsumenter agerar. Att använda den el vi har, i varje hem och företag, på ett effektivt sätt, är viktigt eftersom en minskad elkonsumtion pressar elpriset nedåt.

Annons