Finans Nyhet

”För mycket krångel, Finansinspektionen!”

Publicerad
Uppdaterad

Statlig kommitté mot ökat regelkrångel ger Finansinspektionens förslag till bankbonusregler underbetyg: det riskerar att bli dyrt om alla bankanställda ska omfattas av de nya reglerna.

Martin Lindgren

Regelrådet, en ”fristående statlig kommitté” med Sveriges före detta EG-domare Stig von Bahr som ordförande och vars uppdrag är att se till att svenska företag inte plågas av för mycket regelpålagor, har läst Finansinspektionens i oktober presenterade förslag till hur EU-kommissionens förslag till nya ersättningssystem i finansföretag ska tolkas för svenskt vidkommande.

Anmäl dig gärna till Realtid.ses nyhetsbrev Juridik som skickas ut varje torsdag.

Ett avsteg i FI:s förslag är att samtliga anställda ska omfattas av de nya reglerna. Avsteget, som mötte kritik på den SNS-frukost där Finansinspektionens chefsjurist tillika förslagets huvudförfattare Per Håkansson presenterade regelförslaget, motiveras av att det blir för svårt att definiera vilka som ska omfattas.

Annons

Kritiken i Regelrådets yttrande – det nittonde i år, att döma av rådets hemsida – är dock inte nådig. Regelrådet konstaterar kort och gott i sitt remissvar att det avstyrker förslaget.

Förklaring: om alla anställda ska omfattas lär de administrativa kostnaderna öka, enligt Regelrådet, som även saknar information om huruvida FI övervägt mindre ingripande regleringar, exempelvis att utesluta personer med enbart fast ersättning från reglerna.

Rådet påpekar även att den konsekvensutredning i fråga om ökande regelkrångel som regelgivande myndigheter sedan 2007 är skyldiga att göra brister:

Annons

”Konsekvensutredningen innehåller inte heller någon tillräckligt utförlig beskrivning av de företag som berörs av förslagen, vilken tidsåtgång regleringen kan antas föra med sig för företagen och vad regleringen innebär för företagens konkurrensförhållanden. Konsekvensutredningen uppfyller därmed inte kraven i 6 och 7 §§ förordningen (2007:1244) om konsekvensutredning vid regelgivning och är därför bristfällig.”

Finansinspektionen, vars förslagsförfattare sökts av Realtid.se för kommentar till Regelrådets yttrande, ska nu gå igenom remissvar som kommit in för att i december fatta beslut om de nya reglerna, som träder i kraft den 1 januari.

Annons