Finans Nyhet

Muller och Youngman kokar ihop nytt GM-förslag

Publicerad

UPPDATERAD Saab:s vd och styrelseordförande Victor Muller bekräftar att Pang Da är ute ur bilden, men uppger samtidigt att det är en annan bank i Kina än Bank of China som är tänkt som ny delägare i Saab.

Realtid.se

Detta enligt ett sms som di.se har fått från Victor Muller. I övrigt bekräftar han de uppgifter som bland annat har förmedlats av P4 Väst.

Här är bland annat tanken att Youngman ska äga 19,9 procent av aktierna, medan en kineisk bank, alltså inte Bank of China, äger 29,9 procent.

Enligt DI.se ska även Victor Muller kvarstå som delägare.

Annons

Lösningen ska ha förhandlats fram av Victor Muller tillsammans med Youngmans vd Rachel Pang under förra veckan.

Den stora skillnaden jämfört med tidigare förslag är att ingen av de nya partnerna äger en majoritet av aktierna. En ytterligare skillnad är Pang Da inte längre är med i diskussionerna. P4 Väst har tidigare berättat att General Motors har ägarklausuler för Saab som innebär att General Motors, GM, kan stoppa en intressent från att äga mer än 20 procent av bolaget.

Det nya upplägget innebär också att man löser lånet till den Europeiska investeringsbanken, EIB, enligt källor till P4 Väst.

Annons

Om så blir fallet innebär detta att varken den svenska regeringen eller Riksgälden behöver ställa upp som garanter. Det nya upplägget innebär också att de nya ägarna ska skicka över pengar till Saab, idag måndag, för att företaget ska kunna betala anställdas löner.

Enligt P4 Väst uppger deras källor att det finns goda möjligheter att GM godkänner den nya ägarstrukturen.

Om affären ska lyckas måste även det kinesiska departementet NDRC godkänna densamma.

Annons

Enligt ett pressmeddelande från Saab under måndagen inkluderar de pågående diskussionerna med Youngman och den kineiska banken en kortsiktig lösning som dels som skulle göra det möjligt att betlaa ut lönerna för november, dels skapa möjligheter att fortsätta rekonstruktionen.

Enligt Saab måste dock uppgörelsen godkännas av ”relevanta intressenter.”

Annons