Finans Nyhet

”Mubarak har lämnat Kairo”

Publicerad

UPPDATERAD Uppges ha flugit från militär bas till okänt mål.

Flera källor uppger nu att Egyptens president Mubarak har lämnat Kairo, men osäkerheten är stor.

Demonstranterna på Befrielsetorget fruktar ett blodbad i besvikelsen över att armén uppmanat dem att gå hem.

En regeringskälla uppger för AFP att Mubarak med familj lämnat Kairo. Tv-stationen Al Arabiya rapporterade strax innan samma sak.

Annons

Tusentals egyptier väntade inte till efter fredagsbönen med att bege sig till Befrielsetorget, utan förrättade sina böner i det fria. Medan imamen talade via högtalare knäböjde den enorma folkmassan i gemensam vördnad, rapporterade TT:s utsände från torget. Fredagsbönen var ägnad dem som dödats under oroligheterna hittills.

En av de församlade var Loay el-Gohary som tillhör en grupp på 100 apotekare i vita rockar som kommit från Alexandria på morgonen. Han var inte förvånad över presidentens tal i torsdags, men mycket besviken.

– Det var väldigt provocerande. Det är för lite, för sent. Han lever i en annan värld, sade el-Gohary.

Annons

Ändå trodde han inte att fredagen skulle bli våldsam. Men han tänkte själv inte tåga mot presidentpalatset.

– Det försvaras av specialstyrkor som inte tvekar att skjuta. Det skulle bli ett blodbad.

Den mäktiga egyptiska armén lovade ett tv-sänt uttalande under förmiddagen att häva undantagstillståndet i landet, som varat i 30 år.

Annons

Men löftet villkoras med att demonstranterna ska lämna gatorna och återgå till ett ”normalt liv”.

I kommuniké nummer två säger armén också att den garanterar ett fritt och rättvist presidentval och konstitutionella reformer.

Arméns besked om stöd till Mubaraks uttalande i går kväll skapade än större vrede bland redan ursinniga demonstranter. Många hade hoppats att den mäktiga armén skulle ta ställning för de protesterande. Strax efter det att militärens uttalande lästs upp utanför presidentpalatset ryckte en man åt sig mikrofonen och gav sin ilskna recension:

– Ni har gjort oss besvikna. Allt vår hopp hade vi satt till er, skrek han medan folkmassan började skandera slagord.

Översten som läst beskedet sade att det inte handlar om en kupp och insisterade på att militären inte själva kommer att försöka ta makten.

Amal Sharaf, medietalesperson för 6 april-rörelsen säger till TT att de är djupt förvirrade av arméns besked om stöd till Mubarak, och att de hela tiden får blandade signaler från militären.

– Vi får nya chocker varje dag från armén.

Hon uppger att det finns en pågående konflikt inom armén mellan dem som stödjer Mubarak och dem som vill se hans avgång. Flera officerare från armén har varit i samtal med oppositionella och till och med hoppat av för att ansluta sig till protesterna.

– En av officerarna på Tahrirtorget sade att han skulle avgå. De sade att armén vägrar att han bara delegerar makten till Suleiman som han gjorde — vi är så förvirrade.

Oppositionens första krav är Mubaraks avgång, och man har sagt att man kan tala med vicepresidenten Omar Suleiman. Men Amal Sharaf betonar att han inte är populär, kanske till och med värre än Mubarak för många.

– Just nu har vi möten varje dag med ElBaradei, Nur och andra för att se vad som kommer att hända.

Innan beskedet från militären kom laddade demonstranter för vad som väntades bli de största protesterna någonsin när den 18:e dagen av regimkritiska protester grydde på Befrielsetorget (Tahrir) i Kairo.

President Hosni Mubaraks besked i går att han blir kvar som president fick temperaturen hos de revolterande i Egypten att närma sig kokpunkten.

Minst 10 000 omringade i natt det statliga radio- och tv-huset, bara några kvarter från Befrielsetorget.

Minst sex bepansrade fordon vaktar palatset, men militären har hittills inte gjort något för att hindra demonstranterna.

Annons