FondNyhet

Moscow Exchange vill starta separat marknad för utlänningar

Moskvabörsen steg med 11 procent i maj mätt i svenska kronor. Marknaden är fortsatt stängd för utlänningar.
Publicerad
Uppdaterad

Moscow Exchange planerar att öppna upp en separat marknad för utlänningar. Denna ska bestå av en Market Maker-marknad med utlänningar på båda sidor.

Finwire

Till en början ska man dessutom inte kunna ta ut pengar från Ryssland. Hur detta kommer gå till i verkligen är fortsatt okänt och förvaltaren kan inte ge någon prognos på när fonden kommer öppna igen. Det framgår av en månadsrapport från Carnegie Rysslandsfond.

Moskvabörsen steg med 11 procent i maj mätt i svenska kronor. Marknaden är fortsatt stängd för utlänningar. Rubeln är fortfarande stark trots nyligen sänkt ränta med 300 punkter.

Huvudorsaken till den starka rubeln beskrivs vara handelsbalansen som fullkomligt exploderat. I april uppgick handelsöverskottet till 40 miljarder dollar. Handelsöverskottet drivs av den ryska exporten av olja och gas.

Annons

Förvaltaren menar att de volymer som tidigare gick till västländer nu istället går till Asien, däribland Indien som ökat sin import av rysk olja med 800 procent. Tvärt emot detta har den ryska importen helt fallerat, ned med cirka 80 procent vilket förklarar handelsöverskottet.

Vidare kommenterar förvaltaren att även Finland, Danmark och Nederländerna anslutit sig till den skara länder som vägrar betala i rubel varpå gasleveranserna dit kommer utebli.

Om kriget i Ukraina skriver förvaltaren att ryssarna gör framsteg i Luhanskregionen. Ukrainarna fortsätter dock att bjuda på hårt motstånd. Enligt förvaltaren verkar ryssarnas taktik vara hämtad från andra världskriget där man jämnar städerna med marken med hjälp av traditionellt artilleri. Försenade vapenleveranser från väst hindrar även ukrainarna från att sätta in effektiva motanfall.

Annons

 

 

Annons