Finans Nyhet

Mordhot på New York-börsen

Publicerad

Den planerade sammanslagningen mellan New York Stock Exchange och den elektroniska börsen Archipelago har fått oanade konsekvenser. När NYSE:s delägare inte kommer överens hotar de varandra till livet.

Sammanslagningen av den 213 år gamla New York-börsen och Archipelago innebär stora förändringar. Börsen kommer själv att börsnoteras och drivas som ett vinstdrivande företag. Tidigare har den ägts av medlemmarna och haft inskrivet i sina stadgar att enbart tjäna allmänhetens intressen.

Börsens 1.336 medlemmar kommer, om affären går igenom, äga 70 procent av det nybildade bolaget. Flera av ägarna kommer dessutom få pengar för affären.

Det nya förändringarna har bland annat drivits fram för att göra börsen mer konkurrenskraftig. Flera medlemmar ser fram emot att göra billigare affärer på börsen.

Annons

Alla medlemmar är inte lika nöjda med affären, eftersom de anser att New York-börsen värderas för lågt. En av dessa är William Higgins. Hans uttalade motstånd mot affären fick en annan medlem att se rött. Edward Reiss, medlem sedan 1973, hotade nyligen Higgins till livet om han inte upphör med sin kritik. Detta rapporterar amerikansk press i dag.

Reiss greps i går av polisen men har hittills vägrat att uttala sig.

Higgins som nu kan pusta ut medan Reiss sitter i förvar hos polisen uppger att han känner sig lättad.

Annons

– Jag vill tacka polisen för ett snabbt och handlingskraftigt ingripande, säger Higgins till den amerikanska pressen.

Reiss har tidigare blivit prickad av NYSE för oprofessionellt uppträdande. 1991 hoppade han på åtta journalister under en guidad rundvandring i börshuset. Reiss häcklade journalisterna för deras klädstil, varpå börsens disciplinnämnd gav honom böter på 2.500 dollar. Under förhören framkom det att han gjort liknande påhopp 1981 och 1986.

2001 fälldes Reiss återigen av börsens disciplinnämnd. Denna gång hade han mottagit köporder från kunder som inte hade tillstånd att handla på New York-börsen

Annons

Annons