Finans Nyhet

Monterro investerar i it-säkerhet

Taggar i artikeln

riskkapital
Publicerad

Riskkapitalbolaget tar en ägarandel på 75 procent i Outpost24, den andra investeringen i senaste miljardfonden. Samtidigt blir Episervers Martin Henricson ny vd i it-säkerhetsföretaget.

Realtid.se

Monterro stängde sin andra fond med 1,2 miljarder kronor i juni och offentliggjorde kort därefter den första investeringen. Idag är miljardfondens andra investering klar och riskkapitalbolaget köper 75 procent av it-säkerhetsföretaget Outpost24.

I samband med det rekryteras även Episervers vd Martin Henricson som ny vd för Outpost24, medan grundaren Carsten Bang Jensen fortsätter vara en del av företagsledningen.

En växande marknad inom it-säkerhetsområdet och bra produkter var några av aspekterna som lockade Monterro till Outpost24, säger managing partner Peter Larsson till Realtid.se. 

Annons

– Någonstans började det med att vi ser en marknad att hjälpa företag med it-säkerhetshot, det är en marknad som växer och hoten blir inte färre. Det kan man konstatera. Vi kände att det var ett bolag som var väl positionerat, hade en bra produkt och väldigt nöjda kunder. Det har en chans att ta större marknadsandelar i det här området, att skydda företag mot externa it-säkerhetshot, säger han.

Bolaget har en del amerikanska konkurrenter som riktar sig till den inhemska marknaden men är den enda europeiska leverantören av dessa tjänster till EU.  

– Det finns en del konsultbolag som hjälper företag men det här är ett sätt att automatisera processen så att det kan ske kontinuerligt och inte bara vid enskilda insatser. Marknaden som sådan växer bra och bolaget har vuxit snabbare än marknaden så vi ser en väldigt intressant möjlighet, säger Larsson.

Annons

Att grundaren Carsten Bang Jensen ersätts av en ny vd skedde på hans egna initiativ då han ville att någon annan tar över i nästa utvecklingsfas och då gärna en person som arbetat inom ett liknande område. Henricson var en av personerna på Jensens egna lista över potentiella ersättare, berättar Larsson. 

Martin Henricson, ny vd på Outpost24

Monterro går utöver förvärvet av befintliga aktier in med ett kapitaltillskott som ska användas till internationell expansion och produktutveckling.

Annons

– Vi ser framför oss att den amerikanska marknaden är intressant men vi ser också att den position Outpost24 har i Europa är något vi ska bygga vidare på. Bolaget har kunder i England, Benelux och runt om i Europa men den amerikanska marknaden är ett område vi definitivt ska satsa på. Sedan ska vi titta på den affärsmodell bolaget har och jobba mer via partners. Det har gjorts förut men jag tror att det finns en hel del att göra och där har Martin Henricson bra erfarenhet.  Pengarna som vi går in extra med ska även användas till att rekrytera fler personer till produktutveckling men även till att rekrytera folk till säljstöd runt om i världen.

– När man har ett bolag som Carsten har, som har använt alla intäkterna till tillväxt och investerat så mycket som man orkar, så kan det vara skönt att få ett kapitaltillskott där man kan göra satsningar utan att titta på hastighetsmätaren. Man vet att det finns utrymme att göra saker. Det kan tillföra en viss stabilitet också.

Hur mycket kapital som Monterro går in med vill bolaget inte gå ut med i nuläget. Däremot uppger Larsson att det är Monterros största investering hittills. 

– Det är en ansenlig del som går in så att bolaget kan göra de här sakerna för att utvecklas vidare.

När Monterro startade den andra fonden var målet att ta in upp till 1,2 miljarder kronor. Det blev ett väldigt stort intresse men bolaget satte stopp för kapitalanskaffningen när maxgränsen nåddes för att kunna behålla sin investeringsstrategi. Målet är att investera i sex till åtta bolag i fonden, vilket inte skulle gå med för mycket pengar, menar Larsson.

Att befintliga investerare från första fonden var nöjda bidrog till intresset men ett bredare fokus för vilka bolag som fonden ska investera i lockade också.

– Jag tror inte att det inte finns så många fonder som fokuserar så tydligt på programvara och särskilt i bolag i ett senare skede, som vi gör. Det finns inte så många fonder av den typen i Norden så det tror jag gjorde att det blev intressant att investera. Dessutom har vi som jobbar i Monterro själva varit med i bolag som gör samma saker som de bolagen vi investerar i och det är något som jag tror tilltalar investerare, säger Larsson.

Tidigare i år sa Larsson även att det aldrig funnits så många investeringsmöjligheter att ta ställning till som nu.

– Det som gör att vi kan se en del möjligheter som andra kanske inte kan är att många vill investera i ett team, i ledningen, de vill känna att de som är i bolaget fortsätter i samma roller, men vi ser andra möjligheter. När en chef känner för att ta klivet ner och fokusera på annat i bolaget blir många oroliga men det tycker inte vi.  Då får vi en lite större marknad än andra. Det här fallet är ett ganska bra exempel. Vi träffade en entreprenör som kände att han ville ha någon annan som bygger bolaget vidare. Det passar oss perfekt. Det gör att vår marknad är lite större, vi kan tänka oss ganska många situationer när vi går in som ägare, avslutar Larsson.

Annons