FinansNyhet

Mitt i turbulensen – Nord FK:s största ägare lämnar klubban

Staffan Becket, grundare av Nord Fondkommission lämnar ordförandepostenStaffan Becket, grundare av Nord Fondkommission lämnar ordförandeposten
Staffan Becket, grundare av Nord Fondkommission, lämnar ordförandeposten. Foto: Nord Fondkommission
Publicerad

Stämningar, tvister och polisanmälningar. Då lämnar Staffan Becket, grundare av Nord Fondkommission, ordförandeposten. Storägaren och vd Charlotte Bergwall Nilsson lämnar styrelsen och blir extern vd.

Annelie Östlund

Reporter

Nord Fondkommission, Nord FK, skakas av en obligationshärva. Realtid har skrivit om hur värdepappersbolaget polisanmält företrädare för en grupp företag – Octego-gruppen – som värdepappersbolaget arrangerat obligationer om hundratals miljoner åt.

Dessa företrädare har i sin tur anmält Nord FK, dess systerbolag och företagens företrädare, däribland Staffan Becket och Charlotte Bergwall Nilsson.

Dessutom pågår tvister i domstol som är relaterade till härvan. Dels handlar det om tvister med de polisanmälda företagskunderna. Dels har privatinvesterare stämt Nord FK och kräver mångmiljonbelopp med anledning av att bolag inom Octego-gruppen inte betalat igen sina lånade pengar.

Annons

Ytterligare tvister pågår mellan Nord Fondkommission och två anslutna ombud.

Ombuden kräver tillsammans Nord Fondkommission på 1,75 miljoner kronor plus rättegångskostnader. De hävdar att värdepappersbolaget inte har betalat ut ersättningar i enlighet med avtal.

Mitt under denna turbulens väljer Nord FK:s största ägare Staffan Becket att lämna ordförandeposten. Detta sker enligt Becket med anledning av att man har hittat en ordförande som kan leda bolaget i en tid av expansion.

Annons

– Jag är största ägare och så har jag en före detta vd för en bank som vill kliva in – som är känd i branschen. Och vi vill växa och har stora ambitioner, säger Staffan Becket.

Ny ordförande blir Mats Bengtsson som närmast kommer från Sparbanken Rekarne.

Men att Staffan Becket ska ha klivit av för att ge plats åt Mats Bengtsson rimmar illa med det faktum att Becket lämnade ordförandeposten redan i september 2020. De senaste månaderna har Lars Ericsson varit ordförande. Mats Bengtsson registrerades som ordförande så sent som för två dagar sedan.

Annons

Charlotte
Bergwall
Nilsson.

Dessa ordförandebyten har inte kommunicerats externt via pressmeddelande.

Samtidigt som den nye ordföranden Mats Bengtsson fattar klubban, lämnar storägaren Charlotte Bergwall Nilsson styrelsen.

–Det är korrekt att jag gick ur styrelsen i Nord. Vi gjorde en förändring för att dela upp rollerna som vd och styrelse. Inget konstigt med det, skriver hon i ett mejl till Realtid.

Dessa styrelseförändringar sker samtidigt som företaget blöder. Enligt den kapitaltäckningsrapport som företaget måste presentera varje kvartal har Nord FK gått med förlust under 2020 och resultatet för 2019 landade på minus 4,1 miljoner.

Hur är det med Nord FK:s finansiella situation?
– Den är bra. Vi vet att vi kommer att gå back cirka 10 miljoner om året de närmaste två åren. Vi växer ju 50 procent om året.

Annons