Finans Nyhet

Misstänkt insiderhandel minskar drastiskt

Publicerad
Uppdaterad

Den intensiva kampen mot insiderhandel har lönat sig.

Sara Johansson

En ny undersökning avslöjar att nivån av misstänkt handel innan stora affärer har minskat drastiskt i Storbritannien, skriver Financial Times. Av 118 stora affärer i landet har man noterat 25 onormalt stora rörelser i aktierna två dagar innan affärerna offentliggjordes i fjol. Detta motsvarar en minskning med 21 procent jämfört med de senaste fyra åren.

Minskningen kommer efter att den brittiska finansinspektionen, FSA, har skärpt sin tillsyn på marknaden, vilket också lett till fler insideråtal samt böter.

De amerikanska myndigheterna har också skärpt sin granskning kring insideraffärer och använder sig av avancerade avlyssningsinstrument, som annars används mot terrorister, för att komma åt handlarna.

Annons

Även FBI har lagt manken till och gjort razzior mot ett flertal hedgefonder. Totalt 53 personer har dömts för insiderbrott efter dessa räder sedan 2003.

De brittiska och amerikanska myndigheterna samt viktiga aktörer på finansmarknaden är nu överens om att dessa krafttag har gett resultat och chockat marknaden.

– FSA har haft några lyckade åtal och de träffar viktiga City-mål. Det har en avskräckande effekt, säger Ian Mason, partner på Baker & McKenzie, till Financial Times.

Annons

Annons