Finans Nyhet

Miljonbråk kring Weavering-trust

Publicerad
Uppdaterad

Fd. Weavering-chef kräver 1,4 miljoner kronor av bolagets fondförvaltare på skatteparadiset Guernsey.

Sara Johansson

Det började med att fondförvaltaren Ardel Trust Company anlitade advokatfirman Vinge för en stämning mot Jörgen Örhn, tidigare chef på svenska Weavering Capital, där man kräver 1,17 miljoner kronor plus ränta. Nu ger den forne chefen igen och anklagar fondförvaltaren för vårdslöshet och vilseledning och kräver i sin tur 1,4 miljoner kronor.

– Genstämningen är den enda möjligheten Jörgen har för att få ut den lönefordran som han har, säger Thomas Ekenberg vid advokatfirman Ekenberg & Andersson.

Ardel Trust Company förvaltade Weavering Capitals personalförmånsfond. Jörgen Öhrn undertecknade en lånehandling från Ardel. Fonden som det brittiska Weavering Capital betalade in pengar till skulle hantera utbetalningar till koncernens nyckelpersoner. I Jörgen Öhrns fall handlade det om en bonus samt ett avgångsvederlag på 1,17 miljoner kronor, enligt ombudet Thomas Ekenberg.

Annons

Fondförvaltaren hävdar dock att man kommit överens om att detta endast var ett lån som hade ett villkor, att lånet skulle återbetalas. Efter Weaverings konkurs kräver fondförvaltaren att återfå pengarna. Men Jörgen Örhn vägrar betala.

Jörgen Örhn å sin sida hävdar nämligen att han tagit lånet, men att villkoret var att vid eventuell återbetalning skulle motsvarande belopp finnas tillgängligt i fonden för avräkning. Det handlade om ett så kallat perpetual loan (evighetslån).

– Det är ett väldigt konstigt uppdrag som Vinge har åtagit sig att driva. De är mycket väl medvetna om att det här är en slutlön och inte ett lån, säger Thomas Ekenberg.

Annons

Det hela var ett låneupplägg som skulle ge gynnsamma skatteeffekter för Weavering Capitals anställda, uppger Örhns ombud. Efter Ardels krav och sedermera stämning anklagar Jörgen Örhn fondförvaltaren för att ha agerat vårdslöst samt uppsåtligen vilselett såväl Weaveringkoncernen som honom.

– Ardel har presenterat det här som ett evighetslån som Jörgen och andra har fått. Om ett finansbolag lämnar viss rådgivning om hur det här ska vara och sedan inte agerar efter det och kräver tillbaka pengarna är det ur ett rådgivarperspektiv helt vansinnigt.

– Det här låneupplägget är mycket ovanligt. Det avviker helt och hållet från hur man vill få ut sin slutlön, säger Thomas Ekenberg.

Annons

Jörgen Örhn kräver nu Ardel på 1,4 miljoner kronor för den förmögenhetsskada som han anser att fondförvaltaren har orsakat honom.

”För det fall Örhn inte hade vilseletts av den rådgivning som Ardel lämnat till Weaveringkoncernen om låneupplägget hade han tillsett att beloppen istället utbetalats till honom kontant”, skriver hans ombud Thomas Ekenberg och Johan Sund.

Jörgen Örhn har bland annat begärt att Magnus Peterson, grundaren, huvudägaren och vd:n för det svenska Weavering Capital, ska vittna om att Öhrn fått bonus och avgångsvederlag från fonden om 1,17 miljoner kronor.

– Såvitt som jag kan bedöma har han samma bedömning som Jörgen om vad som har hänt. Det är den här trusten som lever sitt eget liv, säger Thomas Ekenberg.

Ardel Trust Company bestrider att man agerat vårdslöst och orsakat Jörgen Öhrn skada. I och med att Jörgen Örhn har kommit in med en genstämning har huvudförhandlingen i tingsrätten skjutits upp.

Advokatbyrån Vinge har valt att inte kommentera ärendet i dagsläget.

Annons