Finans Nyhet

Miljardär lägger bud på GM-aktier

Publicerad

Saab-ägaren General Motors (GM) fick på måndagen ett bud på 28 miljoner aktier från miljardären Kirk Kerkorians holdingbolag Tracinda. Kerkorian erbjuder GM-ägarna 31 dollar per aktie.

87-åringen Kerkorian äger redan sedan tidigare 22 miljoner aktier i GM. Skulle måndagens bud gå igenom får han en andel på 8,84 procent av GM-aktierna. Budet löper till den 7 juni.

Måndagens bud aviserades i förra veckan av Kerkorian själv, vilket fick aktien i GM att rusa upp med 18 procent på en handelsdag.

”Tracinda köper aktierna i investeringssyfte och har inga planer på att öka ägandet till en post som innebär kontroll över General Motors affärer”, skriver Tracinda i ett dokument där budet presenteras för den amerikanska finansinspektionen SEC.

Annons

Tracinda berättar vidare i dokumenten att man började köpa GM-aktier i april, då priset var nere på den lägsta nivån på mer än 20 år.

Kerkorian är via Tracinda i dagsläget majoritetsägare i kasino- och hotellbolaget MGM Mirage. Han har även tidigare varit storägare inom amerikansk bilindustri.

Inför sammanslagningen av amerikanska Chrysler och den tyska Mercedestillverkaren Daimler-Benz 1998 var han storägare i Chrysler. För två år sedan stämde han Daimler Chrysler på en miljard dollar då han ansåg att fusionen mellan de två i själva verket var ett övertagande där Daimler-Benz slukade Chrysler.

Annons

TT

Annons