Finans Nyhet

Microsoftanställda blev miljonärer

Publicerad

De anställda på Microsoft som i slutet av 1980-talet valde optioner som en del av lönen för sina 60-timmarsveckor fick plötsligt ersättningar i miljondollar-klassen. En del såg sig själva till och med som lotterivinnare.

– Det exakta antalet är okänt, men det handlar troligen om omkring 10.000 Microsoft-miljonärer vid år 2000, säger Richard S. Conway Jr, en ekonom som studerar Microsofts påverkan på staten Washington, till New York Times.

– Välståndet som skapats i det här området är häpnadsväckande, säger han.

Mellan 1986 och 1996 ökade Microsoft-aktiernas värde med mer än hundra gånger. Den plötsliga förmögenheten fick de anställda att agera på olika sätt.

Annons

Många spenderade sina pengar omedelbart. Om aktiepriset nådde ett nytt rekord kunde fem nya sportbilar köra in på Microsofts parkering följande dag. En anställd sägs ha bjudit sin familj på 30 personer på en fem-stjärnig veckosemester. En annan donerade pengar till Oxford University för en professur i hans namn.

En stor del av de anställda dollarmiljonärerna lämnade även Microsoft för att starta egna företag.

Rich Tong förstod att det var dags att gå vidare när han genomfört en presentation inför företagets vd Steve Ballmer utan att vara rädd.

Annons

– Jag insåg att om jag självsäkert kunde berätta för honom hur jag tycker att företaget ska organiseras, då är jag kvalificerad att driva min egen verksamhet, säger han till New York Times.

Rich Tong startade riskkapitalbolaget Ignition Partners med fem andra ”unga pensionärer” från Microsoft. Firman har attraherat flera välkända investerare, exempelvis Harvard och General Motors.

Rich Tong och hans kollegor på riskkapitalbolaget är några av alla Microsofts före detta stjärnor som nu dyker upp på andra platser i näringslivet, politiken och sportens värld, både i Seattle och på andra ställen i världen.

Annons

Annons