Finans Nyhet

Metallicas maskinmusik

Publicerad

Nu slår sig Metallica och Lou Reed ihop. Förvånad? Jo, i någon minut.

Fredagstävlingar

Tävlingarna är avslutade och vinnarna meddelas via e-post. De rätta svaren längst ned.

I Jens Lapidus nya roman Livet deluxe återknyter vi kontakten med huvudpersonerna i de tidigare delarna av Stockholm noir. Uppkomlingen och dealaren JW har snart suttit av sitt straff, men polisen misstänker att han varit sysselsatt med annat än att ångra sina synder. Pengatvätt är en rimlig gissning, men hur har det gått till? Kriminalinspektör Martin Hägerström får i uppdrag att ta anställning på anstalten som plit, jobba undercover och komma JW in på skinnet.

Jorge har försökt. Han har verkligen försökt att gilla sitt nya vita liv – att förse svennebananerna med kaffe latte, mackor och muffins. Men det går bara inte – han är inte gjord för nio-till-fem-stilen. En comeback som gangster kan ge snabba cash och göra verklighet av drömmar om livet deluxe. Ett jobb. Bara ett enda jobb, och sen kan han vara klar för resten av livet.

Annons

Fem ex av boken står på spel.

2007 slutade Jens Lapidus som biträdande affärsjurist på en känd advokatfirma. Vilken?

1. Ventum.

Annons

X. Mannheimer Swartling.

2. Delphi.

På onsdags släpps All Good Things på blu-ray och dvd. Realtid har tre ex av varje att tävla om. Andrew Jareckis film är baserad på ett av New Yorks mest omtalade kriminalfall och utspelar sig under det glada 80-talets överflöd. David Marks (Ryan Gosling) är son till en förmögen fastighetsmagnat, men vill inte ha någonting att göra med vare sig familjeföretaget eller faderns kontrollbegär. När han träffar Katie (Kirsten Dunst), en studerande från arbetarklassen, bestämmer han sig för slå sig ner på Vermonts landsbygd. När fadern till sist lyckas locka tillbaka honom till stan, återvänder Katie till sina studier och börjar skapa sig ett eget liv. Ju mer självständig Katie blir, desto mer förvandlas David till en våldsam och dominant man. Familjens mörka hemligheter börjar komma upp till ytan och när Katie försvinner spårlöst uppdagas en skrämmande sanning.

Annons

Vad heter regissören Andrew Jareckis Oscanominerade film?

1. The Friedmans.

X. Marie Antoinette.

2. Timmarna.

Fyrtio år efter genombrottet åker legendariska Hoola Bandoola Band ut på sin absolut sista turné i sommar. Samtidigt släpper MNW dubbel-cd:n Hoola Bandola Band 1971-2011, packad med gamla hits som Fred och Vem kan man lita på, en rad liveinspelningar samt en nyinspelad låt från maj i år. Strö all min kärlek heter den och är skriven av Mikael Wiehe. På sommarens turné medverkar fem av de kvarvarande originalmedlemmarna: Mikael Wiehe, Peter Clemmendson, Arne Franck, Håkan Skytte och Per-Ove Kjellgren. De får sällskap av slagverkaren Mats Persson och tidigare Wilmer X-medlemmen Mats Bengtsson.

Här går det att se Hoola Bandoola i sommar: 2/7 Peace & Love, Borlänge, 13/7 Kristianstad, 16/7 Karlskrona, 21/7 Orust, 28/7 Skjerjehamn, Danmark 9/8 Göteborg, 19/8 Oslo, 20/8 Malmöfestivalen, 8/9 Gröna Lund, Stockholm. Fler datum kan tillkomma.

Tävla om fem av dubbel-cd:n

Varifrån tog Hoola Bandola sitt gruppnamn?

1. Från en revolutionär ledare i Vietnam.

X. Från en tecknad Kalle Anka-film.

2. Från en Led Zeppelin-låt.

Good Lovelies vann med sitt sjävbetitlade album från 2009 utmärkelsen New Emerging Artist på Canadian Folk Music Awards. Samma skiva gav trion en Juno – Kanadas grammis – för Bästa roots/traditionella album. Inte att undra på, för Good Lovelies smittande glada musik förtjänar att vinna fler fans. Något som lär ske med nya albumet Let the rain fall, där låtar som Made for rain och den oemotståndligt svängiga Free sparkar i gång en skiva som visar varför de spelat ihop med såna som Broken Social Scene, Kathleen Edwards och Jill Barber. Ännu ett fynd i entusiasterna Hemifråns ständigt lika upplyftande katalog. Vi har fem cd att gnabbas om.

Vilken av dessa artister är inte kanadensare?

1. Leonard Cohen.

X. Kenny Rogers.

2. Shania Twain.

Disneyfilmen Berättelsen om Secretariat baseras på en sann historia. Diane Lane och John Malkovich spelar huvudrollerna i den här filmen från producenterna av Miracle, Invincible och The rookie.

Det är berättelsen om kapplöpningshästen Secretariat och hans starka, envisa ägare – en hemmafru som riskerade allt för att göra honom till champion. Vi har tre dvd och tre blu-ray, med mängder av aldrig tidigare visat bonusmaterial.

Tävla med Realtid om dessa paket med familjeunderhållning.

Vem spelade huvudrollen i mannen som kunde tala med hästar?

1. Robert Redford.

X. Willem Dafoe.

2. Ewan McGregor.

De rätta svaren är X, 1, X, X och 1.

Fredags-Kangas

Iggy Pop sjunger för Aerosmiths Steven Tyler och de andra i American idol-juryn på bästa sändningstid. Utan att skära upp bröstkorgen eller få flaskor slängda på sig. Och utan att Steven Tyler undrar var i helskotta han befinner sig.

Rockvärlden är sig inte lik. Allt är normaliserat. Johnny Rotten kan vara med i en dokusåpa eller en reklamfilm för margarin utan att nån blinkar. Gamla knarkare får ordnar och titlar. Den rebelliska attityden används för att sälja kläder på Dressmann.

Nog om det. If you start me up, I’ll never stop.

Den senaste veckan har jag ägnat åt att läsa Anders Tegners bok Access all areas (Norstedts). En underhållande samling texter om alla de hårdrocksakter han träffat och intervjuat genom åren. Tegner har arbetat på idoltidningar som Poster men också gjort en rad tv-program. Det var honom Husbytomten Siewert Öholm grillade i tv om hårdrockens fasor på 80-talet.

Anders Tegner lyckades komma många stjärnor tätt in på livet. Många bad honom om råd – och barnvaktshjälp under videoinspelningar, som Gene Simmons. Metallica bjöd in honom för ett exklusivt beslök i studion när de spelade in det ”svarta albumet” som skulle komma att göra gruppen mega.

Beskrivningarna om Tegners besök hemma hos såna som Simmons och Ritchie Blackmore säger rätt mycket om hur artisterna egentligen är som personer.

Kiss- och Deep Purple-legenderna verkar inte så lite grandiosa av sig, om än på ganska olika sätt. Simmons kan inte sluta prata om hur fantastisk han är, och Blackmore är mån om sin mysticistiska framtoning och sin integritet.

Glenn Hughes grips av stunder av storhetsvansinne han också, trots att hans karriär är på fallrepet när Tegner och hans svenska vänner – inklusive ett par Europe-musiker – griper in. Utan att få ett tack för hjälpen. Istället blåser Hughes dem kallt på en stor summa pengar.

Då är det befriande att läsa om såna som tyska Scorpions och inte minst Ian Gillan, som verkar vara en av de Purple-medlemmar som har fötterna stadigast på jorden. Även om han är glad i både flaskan och kjolstygen, trots en tålmodigt väntande fru där hemma.

Efter att ha läst ut Access all areas är jag i ett sinnestillstånd där rockexcesser inte längre förvånar. Ej heller konstiga samarbeten. Efter alla turer kring sångare från Deep Purple eller Rainbow som sjunger i Black Sabbath, och tvärtom och hit och dit, kommer dagens nyhet inte som någon direkt bomb.

Ändå hajar jag till.

Metallica och Lou Reed har spelat in ett album ihop.

Den udda konstellationen träffades på en konsert på Madison Square Garden i New York i oktober 2009, där de uppträdde tillsammans.

Efter mycket snack om att göra något nytt ihop har de i största hemlighet spelat in en hel skiva.

Lou Reed har skrivit de tio låtarna som enligt rapporter ska låta som en blandning av Reeds Berlin-epos från 1973 och Metallicas monster Master of puppets från 1985.

På sin hemsida skriver Metallica: ”De senaste månaderna har vi jobbat tillsammans i vår studio.”

Metal machine music heter Lou Reeds mest kontroversiella album, fyra lp-sidor med vitt oväsen som släpptes 1975.

Nu lär inte det här kommande samarbetet knappast låta så extremt.

Eller har du varit där och lyssnat redan, Anders?

Noterat

* Mycket Sub Pop just nu. Kommande vecka bjuder bland annat på San Fransiscobandet Vetiver som spelar på Debaser Slussen i Stockholm på onsdag. Andy Cabic och hans manskap skapar indiefolkrock med mycken känsla. Nya albumet The errant charm (Bella Union/Cosmos) visar att gruppen kan så mycket mer än att bara harva i något genrespecifikt musikträsk. Drömskt och vidöppet låter det, och jag befarar lång kö i skuggan av Karl XIV:s staty på onsdag.

* Vetiver delar kvällen med två andra pigga amerikanska namn. Atmosfäriska och drömska Papercuts är bolagskamrater till Vetiver i USA, på Sub Pop och Gnomonsong Recordings, som Vetiver-Andy driver ihop med Devendra Banhart. Nya albumet Fading parade (Sub Pop/Border) lovar mycket gott inför Sverigevisiten.

* Marques Toliver har sin bas i både London och New York, och har precis debuterat med en singel smyckad i fina melodier och stråkar. Att lyssna på Butterflies are not free är att höra en pust från framtiden.

* Den som är rädd för regn alternativt inte har råd eller lust med Stockholms jazzfestival kan satsa på Raul Malo i kväll fredag. Mannen med rösten kommer till Göta Källare för att visa på bredden i hans nordamerikanska rootsmusik med tydliga latinamerikanska influenser. Senaste albumet Sinners & Saints (Fantasy/import) låter Rat Pack-swing, country, rhythm & barrio och Roy Orbison. Jodå, det finns ett liv efter Mavericks, Malos gamla band.

* Regnet får gärna utebli även när Foo Fighters angör Stockholms stadion på onsdag. Gamle subpopparn Dave Grohl har med sig gamla subpopparna Band Of Horses och skotska Biffy Clyro som uppvärmare.

Annons