Finans Nyhet

”Messing har inte fattat ett smack”

Publicerad
Uppdaterad

Jan Freese, talesman för Nordisk Mobiltelefon AB, visar upp ett trumfkort: Den första mobiltelefonen som fungerar i både 3G-näten och i deras Glesbygds-3G-nät. Därmed faller it-minister Ulrica Messings invändningar mot Freeses samarbete med 3 och Vodafone.

Olle Blomkvist

I juni poängterade Ericssons vice vd Bert Nordberg att man inte kommer att ta fram någon mobiltelefon som fungerar i både 3G-näten och i Nordisk Mobiltelefons kommande glesbygdsnät, det digitala 450-nätet.

Istället kan Jan Freese på uppstickarbolaget Nordisk Mobiltelefon visa att andra mobiltillverkare resonerar annorlunda. Samsung har presenterat sin dual mode-telefon SCH-W120, som fungerar i både W-CDMA och CDMA 2000 i 1800-bandet. Och enligt Nordisk Mobiltelefon har Samsung erbjudit sig att anpassa modellen till det svenska nätet. (SCH-W120 har för övrigt mp3-spelare och kamera på 1,3 megapixlar).

I Korea finns den redan till försäljning och är bara en av flera modeller som anpassas till den svenska marknaden, till det digitala glesbygsdnätets premiär sommaren 2007.

Annons

Jan Freese hoppas på ett klartecken från Post- och telestyrelsen, PTS, i september, som ska öppna för ett samarbete med både 3 och Vodafone om utbyggnaden av näten i Värmland, Dalarna och Norrland. Men infrastrukturminister Ulrica Messing tvekar inför upplägget som såg ut att resultera i att användarna måste ha två separata telefoner för olika delar av landet.

–Ulrica Messing har inte fattat ett smack. Det är inte glesbygdsborna som kommer att behöva ha två telefoner, det är storstadsborna som kan behöva det när de är ute i glesbygden och plockar svamp, säger Jan Freese.

Och dual mode-telefonerna ändrar också förutsättningarna till det bättre på det känslomässiga planet. Enligt Freese så kommer också deras samarbetspartner, kinesiska Huawei, att utveckla dual mode-telefoner som anpassas till den nordiska marknaden.

Annons

Den första färdiga telefonen som Freese visar upp är utvecklad av svenska Ocean Observations och kinesiska Huawei, för det digitala 450-nätet. Och Ocean och Huaweii kommer att utveckla fler modeller åt Nordisk Mobiltelefon, lovar Freese.

I Norge har utbyggnaden kommit igång. 50 av totalt cirka 600 basstationer är färdigbyggda.

– Där är datatrafiken igång och rösttrafiken ska komma i gång så fort som möjligt. I september gör vi pilottester i Norge.

Annons

I Sverige håller leverantörsförhandlingarna på att slutföras. I dagsläget är Freese förtegen om vilka leverantörer som slåss om kontrakten.

Nordisk Mobiltelefon har ett preliminärt avtal med 3 och Vodafone om samverkan, som kan rulla igång när PTS fattat beslut.

–För oss gör en samverkan att vi kan snabba upp etableringen. Och det ger fler synergieffekter också, säger Jan Freese.

I Finland gick Nordisk Mobiltelefon på en mina, när den finska regeringen gav licensen till franska Digita.

–Vi har överklagat. Det är full cirkus i Finland. Beslutet den finska regeringen tog stämmer inte överens med förutsättningarna i inbjudan.

Du sa till mig i mars att du nu kan berätta vilka som står bakom bolaget?

– Jag trodde det, men just nu håller vi på att slutföra diskussioner med nya intressenter.

Vilka är det som går in i bolaget?

– Det är svenska privatpersoner.

Hur mycket har de lovat att satsa?

–Tillräckligt.

Annons