Finans Nyhet

Merrill satsar på riskkapital

Publicerad

Den amerikanska investmentbanken har i tysthet kastat sig in i riskkapitalbranshen. Det senaste beviset på detta är bankens delaktighet i köpet av biluthyrningsfirman Hertz från Ford för 15 miljarder dollar.

Men det finns fler bevis på att Merrill Lynch riskkapitalsatsningar är mer bara enstaka tillfälligheter. Banken uppges bland annat vara intresserade av att lägga ett bud på delar av den amerikanska livsmedelskedjan Albertson’s. Prislappen för Albertson’s kan uppgå till hela 20 miljarder dollar.

I november förra året gick Merrill Lynch även ihop med Clayton Dublier Rice och Eurazeo och köpte den franska elektronikåterförsäljaren Rexel för 4,5 miljarder dollar.

En del utomstående bedömare är förvånade över bankens intåg på buy-out-scenen, eftersom det går emot trenden bland flera konkurrenter. Både JP Moran och Morgan Stanley har meddelat att de tänker sälja av sina buy-out-verksamheter. Orsaken till detta är att bankerna inte vill konkurrera med de större riskkapitalbolagen eftersom de samtidigt är några av deras viktigaste kunder.

Annons

Bolag som Blackstone och Texas Pacific Group har visat irritation över investmentbankernas intrång på deras område, då de anser att det drivit upp priserna på marknaden.

Merrill Lynch hoppas dock kunna undvika irritationen från riskkapitalbolagen genom att samarbeta med dem när det gäller de större affärerna.

Enligt uppgifter till Financial Times vill Merrill Lynch utnyttja de affärsmöjligheter som de stöter på genom sin investmentbankverksamhet.

Annons

Merrill Lynch har hittills talat mycket tyst om sin riskkapitalverksamhet och har heller inte uppgett hur mycket pengar man avser att avsätta för verksamheten.

Annons