Finans Nyhet

Medier: Grekisk skuld omstruktureras

Publicerad

Landet ska få möjlighet att köpa tillbaka sina egna skulder. ”Ett sätt undvika ofrivillig konkurs.”

I tyska medier spreds i dag uppgifter om att Tysklands regering har börjat arbeta på en plan för omstrukturering av Greklands skuldberg.

Anmäl dig till Realtid.ses nyhetsbrev Makro som skickas ut varje onsdag

Planen sades göra det möjligt för Grekland att köpa tillbaka sina egna skulder och använda eurozonens krisfond EFSF för att vidta finansiella stabilitetsåtgärder.

Annons

Grekland fick maj i fjol ett stödpaket på 110 miljarder euro från EU och IMF, men har hittills inte fått något stöd eller löfte om stöd av EFSF.

– Att använda EFSF till att strukturera om skulderna i eurozonens periferi skulle ses som väldigt positivt på marknaden då det skulle vara ett sätt att undvika en ofrivillig konkurs, säger en obligationsmäklare till Reuters.

Såväl den tyska som den grekiska regeringen förnekade på onsdagen att det pågår diskussioner om en omstrukturering av Greklands skulder.

Annons

Portugal kunde i dag ta upp ett nytt lån på 750 miljoner euro (6,7 miljarder kronor) med hjälp av ettåriga statsskuldväxlar.

Räntan föll markant jämfört med senast föregående auktion av samma typ av statspapper i Lissabon. I dagens auktion fick Portugal betala 4,03 procent i ränta, mot 5,28 procent i början av december i fjol.

Antalet bud per utbjuden växel steg samtidigt från 2,5 i december till 3,1 i dagens auktion.

Annons

Annons