Finans Nyhet

Medas aktie rusar efter miljardaffär

Publicerad

Läkemedelsbolaget Meda köper den tyska läkemedelskoncernen Viatris för sju miljarder kronor. Samtidigt höjer Meda sin vinstprognos och aktien rusar på börsen.

Bolaget anger flera skäl till förvärvet. Medas produkter kommer att kunna marknadsföras på flera europeiska marknader, där Viatris redan har en stark ställning, uppger Anders Larnholt som är chef för investerarrelationer på Meda. Samtidigt kan Meda marknadsföra Viatris produkter i Norden.

– Meda har också många mogna väletablerade produkter som kan väckas till liv genom en marknadsanpassad produktutveckling. Viatris har den kompetens och de resurser som krävs, tillägger Larnholt.

Det tyska bolaget har verksamhet i 14 länder. Störst är verksamheten i Tyskland, Frankrike och Beneluxländerna. Viatris viktigaste område är produkter för astmabehandling. Produkter inom smärta/inflammation är också ett stort område, och samtidigt ett av Medas huvudområden.

Annons

Medan Meda har valt legotillverkning har Viatris egen produktion i egna anläggningar.

– Stora egna produkter avser vi att tillverka internt. Nu har vi möjlighet att lägga våra största produkter i anläggningar som Viatris har, säger Larnholt.

Jätteaffären innebär att Meda, som är noterat på Stockholmsbörsens O-lista köper alla aktier i Viatris för 583 miljoner euro. Samtidigt övertar Meda en skuld på 167 miljoner euro. Säljare är riskkapitalbolaget Advent International.

Annons

Med anledning av köpet höjer Meda prognosen för 2005, exklusive förvärvet av Viatris, till ett rörelseresultat om 350 miljoner kronor, jämfört med 300 miljoner kronor som var den tidigare prognosen. Med hänsyn till förvärvet beräknas årets resultat före avskrivningar att uppgå till 800 miljoner kronor.

Meda finansierar köpet bland annat genom en nyemission värd 2,5 miljarder kronor. I dag har Meda 170 anställda jämfört med Viatris 1 582 anställda. Det sammanslagna bolagets huvudkontor kommer att ligga i Sverige. Förvärvet väntas vara klart i början av oktober. Nu väntar godkännande från olika konkurrensmyndigheter i Europa.

Vid lunchtid på måndagen hade Medas aktie stigit med 22,5 procent och värderades till 102 kronor.

Annons

TT

Annons